spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGradsko vijeće Orašje utvrdilo nazive ulica u 8 Mjesnih zajednica

Gradsko vijeće Orašje utvrdilo nazive ulica u 8 Mjesnih zajednica

Gradsko vijeće Orašje danas je održalo svoju 20. redovnu sjednicu, pod predsjedanjem predsjednika Stanka Vincetića, na kojoj su se vijećnici očitovali o 12 točaka dnevnoga reda. Na inicijativu vijećnika SDA Nesada Tokalića današnja sjednica započela je minutom šutnje za žrtve genocida u Srebrenici, a potom je nastavljeno Vijećničkim pitanjima i inicijativama, koje su uputili Alen Aljukić, Emir Beširević i Marinko Džoić, vezano za sigurnost prometa u Orašju, te održavanje zelenih površina u Orašju, kroz angažiranje dvije sezonske radnice.  Inicijativa vijećnika SDA i stranke Nezavisni/Neovisni Nesada Tokalića i Emira Beširevića, da se s Dnevnog reda povuče Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o novčanim naknadama vijećnika i da se sredstva usmjere Centru za socijalni rad Orašje, za potrebe najugroženijih,  nije prihvaćena.

Po usvajanju izvoda iz zapisnika s 18. I 19. sjednice, vijećnici su usvojili Nacrt Statuta Grada Orašja kao dobru osnovu za izradu Prijedloga Statuta, te zaključak o stavljanju na javnu raspravu ovoga dokumenta u trajanju od 45 dana. Usvojena je i Odluka o utvrđivanju naziva ulica u naseljenim mjestima Bok, Donja Mahala, Kopanice, Kostrč, Lepnica, Oštra Luka, Tolisa i Vidovice, a po prvi puta nazive ulica dobili su Kopanice, Kostrč i Lepnica, a u ostalim su nazivi ulica uglavnom ostali isti.  Preostalih 5 mjesnih zajednica, Orašje, Ugljara, Jenjić, Bukova Greda i Matići, nakon usuglašavanja stavova o imenima ulica, bit će predmetom rasprave na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća.

Odlukom o novčanim naknadama vijećnika i članovima stalnih radnih tijela Gradskog vijeća Orašje, naknade za vijećnike u fiksnom iznosu, umjesto dosadašnjih 150, iznose 200 KM, a nazočnost na sjednici umjesto dosadašnjih 70, iznosi stotinu KM. Protiv ove odluke bili su vijećnici SDA i stranke Nezavisni/Neovisni. Vijećnici su usvojili Odluku kojom su smanjeni koeficijenti za plaću Gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća, tajniku Grada i pomoćnicima, zbog neusklađivanja sa Zakonom o plaćama ŽP,  jer isti nije usklađen s federalnim Zakonom.  Donesena je i Odluka o prodaji gradskog građevnog zemljišta na Robnoj tržnici površine 845 četvornih metara, putem javnog nadmetanja. Sukladno Urbanističkom planu, zemljište je namijenjeno za izgradnju Stambeno poslovnog objekta. Usvojeno je i Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu od 390 četvornih metara Vladi Prgiću iz Donje Mahale, te zaključak o zamjeni zemljišta koje je u privatnom za zemljište u gradskom vlasništvu, radi izgradnje pristupne ceste i parking prostora kod Starog groblja u Vidovicama. Sjednica je završila usvajanjem izvješća o radu Javnog poduzeća Vodovod i odvodnja i Javne ustanove Dom zdravlja Orašje za 2021. godinu. Slijedi ljetna stanka za gradske vijećnike, a kompletan tijek 20. sjednice reemitirat ćemo sutra 15.7. u programu Radiopostaje Orašje od 10 sati.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više