spot_img
7.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPriopćenje DHN u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija

Priopćenje DHN u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija

U svijetu se danas, dvadesetu godinu za redom, obilježava Svjetski dan slobode medija, uz poruke iz svjetskih organizacija da svi medijski djelatnici moraju raditi bez straha i odmazde i da prijetnje i nasilje kojima su izloženi, moraju biti zaustavljeni. Generalna skupština UN-a 1993. godine je donijela odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija, s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode medija i kako bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija Društvo hrvatskih novinara u BiH izražava punu potporu neovisnim i predanim novinarima, medijskim kućama i studentima novinarstva koji svojim poslom održavaju stup demokracije na kojem se grade društva u kojima se poštuju građanska prava i temeljne slobode.

Slobodni mediji omogućuju demokratsko, snažno i uključivo društvo i kao takvi su ključni za zaštitu i promicanje ljudskih prava, stoga je važno kontinuirano se boriti i na današnji dan posebno ukazati na značaj slobode medija.

Zaštitom slobode medija ne štite se samo mediji i novinari, već i prava građana, prvenstveno pravo primanja informacija zbog čega je to interes cijele društvene zajednice. Novinari su često meta govora mržnje, zastrašivanja, onemogućavanja rada i svih vrsta cenzure i autocenzure. Problemi su još i neučinkovite istrage napada na novinare, loša suradnja s tužiteljstvima, sporost u izmjenama zakona, politički pritisci na medije i loš ekonomski položaj novinara. Sve to ograničava novinare da rade svoj posao slobodno i sigurno.

Bosna i Hercegovina treba osigurati slobodu izražavanja medija i zaštitu novinara, uključujući i osiguravanje odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima. Potrebno je djelovati na suzbijanju i rješavanju prijetnji bilo kakve vrste prema novinarima ili napadima na medije. Također, važno je osigurati učinkovite policijske istrage i sudske procese koji bi doveli do pravosnažnih presuda počiniteljima.

S druge strane, novinari trebaju dati podršku jedni drugima kada se dogode grubi pokušaji ugrožavanja slobode izražavanja. Od krucijalne važnosti je podrška novinskih redakcija, udruženja i drugih institucija. U borbi za slobodu medija i nesmetano, točno i korektno izvještavanje trebaju se uključiti svi odgovorni i nadležni.

Sloboda medija je važna za izgradnju demokratskog društva u Bosni i Hercegovini. Zajedno možemo i trebamo pomoći da naša zemlja u budućnosti bude zemlja prosperiteta i jednakih prava za sve koji u njoj žive, poticati pozitivne priče i primjere koji će potaknuti ostanak i oporavak svih sfera života.

U nadi da ćemo na trnovitom putu ka potpunoj slobodi medija koračati hrabro i ponosno, svim kolegama želimo sretan Svjetski dan slobode medija!

                                                             Društvo hrvatskih novinara u BiH

spot_img

najnoviji članci

istražiti više