spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPredsjednik FBiH Marinko Čavara otvorio manifestaciju 16. Dani Tolise

Predsjednik FBiH Marinko Čavara otvorio manifestaciju 16. Dani Tolise

U organizaciji Zaklade Terra Tolis sinoć je u nazočnosti velikog broja mještana i gostiju iz političkog, javnog, kulturnog  i vjerskog života Posavine,  upriličena svečanost otvorenja manifestacije 16.Dani Tolise, iznimno bogate kulturnim, sportskim, zabavnim i gastro sadržajima, koji ju čine jedinstvenom. Ovogodišnja, koja broji još malo do svog punoljetstva, proširena je na 7 dana, program je obogaćen novim sadržajima i nekim starim koji zadnjih godina nisu u sklopu Dana Tolise. Cilj manifestacije, ističu u organizacijskom odboru, je promoviranje Tolise, Županije Posavske i svih vrijednosti, tradicije, povijesti, folklora i bogate kulturne baštine Posavskog kraja. Na početku svečanog otvorenja u prekrasnom toliškom Dvoru, prisutni su minutom šutnje odali dužnu počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Manifestaciju je otvorio visoki pokrovitelj, predsjednik FBiH Marinko Čavara, ujedno i počasni građanin Tolise, koji je titulu zavrijedio za nesebično pokroviteljstvo koje traje već osmu godinu.

Predsjednik Čavara nije skrivao ponos i osjećaj domaćeg čovjeka među ovim ljudima, što ga kaže, ispunjava pozitivnom energijom i čini zadovoljnim.  Na početku je  uputio posebne pozdrave toliškim snašama koje su ga dočekale s osmijehom i toplim kolačima, popularnim listarićima. –„Kad god dođem u Tolisu ovdje osjetim toplinu i istinsko gostoprimstvo, stoga svima vama poručujem da iskoristite ove Dane Tolise da budu poticaj svega dobrog što u svakom čovjeku ima“, rekao je Čavara i naglasio, -„U vremenu u kojem promišljamo o svim strahovima kojima smo bombardirani u zadnje dvije godine, osobito strahotama rata u susjedstvu i posljedicama koje će on donijeti, upravo Dane Tolise doživljavam kao vrijeme koje nam daje snagu, veselje i radost u životu i manifestaciju koja razbija sve strahove s kojima smo suočeni. Tako ste i vi nakon strašne poplave 2014. godine, pokazali da nema granice između mogućeg i nemogućeg i nakon svega, ovaj narod živi u plodnosti i bogatstvu ovoga prostora“, poručio je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Predsjednik organizacijskog odbora Daniel Dominković je podsjetio na čudnovate godine pandemije, te izrazio divljenje da su i u takvom vremenu imali Dane Tolise, da nisu posustali, nego hrabro gradili ono što je dobro, važno i potrebno ljudima.  Istaknuo je kako je ovo prva post pandemijska manifestacija u punom kapacitetu, a za njenu realizaciju angažirano je više od 150 volontera koji neumorno rade kako bi i ovogodišnji Dani Tolise doprinijeli promociji i očuvanju kulture i tradicije. –„Proteklih godina sam kroz pripreme primijetio dvije skupine ljudi. Jedni koji sjede, pametuju o svemu i ne rade ništa, a druga skupina su oni koji rade svoj posao ustrajno, bez pompe i nepotrebne priče“, naglasio je Dominković i dodao, -„Oni su utkali dio sebe u naš zajednički cilj, učiniti Dane Tolise još boljim i postaviti temelje za buduće koji će trajati i kada nas više ne bude, a to je prevažno i od presudnog značaja. Dani Tolise budućim generacijama trebaju postati ono važno, što će netko iza nas čuvati od zaborava“, poručio je Daniel Dominković.

Grad Orašje podržao je Dane Tolise, kao jednu od manifestacija po kojoj će biti prepoznatljiv, a u pozdravnim riječima gradonačelnik Marijan Oršolić je uz ostalo poručio kako Grad mora stajati iza svih kulturnih zbivanja, pa tako i ove manifestacije. Vlada ŽP kroz sve ove godine snažno podupire manifestaciju kao jednu pozitivnu priču o Posavini i ovome kraju. Predsjednik Vlade  Đuro Topić je izrazio očekivanja da ova manifestacija nastavi djelovanje na okupljanju ljudi, sklapanju novih prijateljstava, širenju pozitivne energije i vjere u budućnost ovoga prostora.

Potporu manifestaciji i čestitku organizacijskom odboru izrazio je gvardijan franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić i poručio kako je Samostan sa fratrima i časnim sestrama oduvijek bio i biti će uvijek uz stanovnike ovih mjesta. –„To smo pokazali kroz povijest, jer svećenici kao i ova manifestacija, rade na istoj zadaći i čuvari su povijesti našega kraja. Trudimo se pomoći i kroz izdavaštvo, jer u dosta knjiga koje su ugledale svjetlo dana  uz Dane Tolise, puno građe je iz samostanskog arhiva. Poručujem organizatorima da će uvijek imati partnera u Samostanu“, naglasio je fra Mario Jurić. 

Pozdravne riječi uputio je i Ivan Bandić generalni konzul RH u Tuzli koji je izrazio zadovoljstvo što može povezati dva srca,  BiH domovinu u kojoj je rođen i Republiku Hrvatsku  koju već godinama predstavlja u Tuzli i ovome toliškom kraju. –Imate sreću, ali i križ, biti ovdje i čuvati ovu lijepu grudu. Ovaj prostor je na vjetrometini, a u vrijeme osvajača ipak je krenula Pučka škola i gradio se Samostan i crkva. Zato bih s vama iz duše podijelio želju da ostanemo ovdje kako god bilo teško“, poručio je Bandić.

Nakon protokolarnog dijela, program je nastavljen promocijom knjige „Sabrane pjesme“, autora Ambre Maroševića. O knjizi su govorili prof. Katarina Marošević, prof. Mato Nedić i Željko Vukić. Među brojnim gostima, svečanom otvorenju su nazočili predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, brojni ministri u Vladi ŽP, predsjednik GV Orašje Stanko Vincetić, načelnici općina Cerna i Štitar u RH,  te brojni drugi.  Umjetnički dojam svečanog otvorenja upotpunio je Maestro kvartet iz Osijeka. Popratni sadržaji su ove godine u znaku koncerta tamburaške glazbe, te izložbe fotografija na kojima  posjetitelji  mogu vidjeti dio atmosfere iz proteklih 15 godina manifestacije.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više