spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObavijest o obveznom uklanjanju ambrozije

Obavijest o obveznom uklanjanju ambrozije

Sukladno Odluci o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste – Ambrosia artemisiifolia L. (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 89/11), Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske obavještava svu javnost o obveznom uklanjanju ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

Vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada), šuma i lovišta, građevinskog zemljišta, subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima, subjekti koji upravljaju i održavaju parkovima, grobljima i drugim zelenim javnim površinama, kao i subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i ceste dužni su provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je vrlo opasan korov koji je prisutan i na području Županije Posavske. Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. U poljoprivrednim usjevima korijen crpi hraniva i vodu za svoju veliku biljnu masu i tako osiromašuje tlo i umanjuje prinose. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim okolišnim uvjetima, vrlo se brzo širi na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim zemljištima, a najčešće raste na neobrađenim površinama.

Cvatnja ambrozije započinje krajem srpnja. Agresivna je alergena  biljka koja proizvodi velike količine peluda i kod ljudi izaziva alergijsku reakciju. Svaka biljka godišnje proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peludi. Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena.
Stoga, apeliramo na sve poljoprivredne proizvođače, kao i ostale građane da uništavaju ambroziju u ranijoj fazi rasta, odnosno dok je korov mali i tek niče. Sve mjere zaštite su efikasnije dok je korov mali, te nikako ne treba dozvoliti da se rascvjeta i stvori sjeme, te tako nastavi širenje i u sljedećoj godini.
Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i u Odžaku.
 
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske

spot_img

najnoviji članci

istražiti više