spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPredaja i legalizacija nelegalnog oružja u ŽP, bez sankcija, do srpnja 2024....

Predaja i legalizacija nelegalnog oružja u ŽP, bez sankcija, do srpnja 2024. godine

„Poštuj život, ne oružje“, naziv je velike kampanje koja se provodi na cijelom  području Bosne i Hercegovine kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama, koji su se desili u bliskoj prošlosti, u koju je uključen i MUP ŽP. Zdenko Ćubel, glasnogovornik UP MUP-a ŽP kaže kako je cilj kampanje podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u BiH. Ćubel je naglasio kako je svaka šesta smrt u BiH povezana s vatrenim oružjem posljedica nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovice ubojstava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi ilegalno oružje. „Ubojstva počinjena u krugu obitelji čine skoro trećinu svih ubojstava, što znači da je svaku četvrtu osobu u BiH ubio član obitelji. Nažalost, svjedoci smo nedavne prošlosti da su žene primarne žrtve, a 2/3 svih ubijenih žena ubiju članovi njihovih obitelji. Skoro 40 posto ubojstava žena počinjeno je vatrenim oružjem, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz ovu kampanju“, naglasio je glasnogovornik Ćubel. Kada je u pitanju naša županija, tijekom devet mjeseci ove godine policija je evidentirala 2 Kaznena djela u kojima je kao sredstvo korišteno ilegalno oružje, a evidentirana su i 22 prekršaja počinjena ilegalnim oružjem, pri čemu su počinitelji sankcionirani po važećem županijskom zakonu.

Novi Zakon o oružju i streljivu ŽP donesen je 2018 godine, a 2022.godine doživio je svoju izmjenu i dopunu kroz usklađivanje s direktivama EU, a u svjetlu pristupanja BiH europskom putu. „Naša je obveza bila da zakon uskladimo s propisima EU, kojim je uz ostalo predviđeno (a što je usuglašeno i na Skupštini), da amnestija i legalizacija odn. dobrovoljna predaja ili eventualno legaliziranje oružja koje do sada nije bilo registrirano, traje dvije godine. To znači da taj rok traje već godinu dana, a krajnji je srpanj 2024. godine. Po pozivu građana na tel. 122 policijski službenici dolaze na lice mjesta i preuzimaju oružje, bez posljedica za njih. Ukoliko osobe žele ostati anonimne, policija će doći u civilnoj odjeći i vozilu, preuzeti oružje i proslijediti ga nadležnim organima na daljnje zbrinjavanje. Kada se govori o predaji oružja imamo dvije kategorije: prva kategorija oružje i eksplozivne naprave koje su zaostale iza Domovinskoga rata i koje građani ne mogu registrirati i ne mogu posjedovati. Drugu kategoriju čini oružje koje građani mogu registrirati i imati u posjedu, a to su lovačke puške, karabini, pištolji i zračno oružje. Svo takvo oružje, nakon provjere, građani mogu legalizirati. Zahtjev za držanje i nošenje oružja, prema županijskom zakonu, mogu podnijeti građani koji imaju prebivalište na području Županije Posavske, da su navršili 21. godinu života, nisu kažnjavani za kaznena  djela s elementima nasilja i težih prekršaja,  da nemaju disciplinske povrede propisa o lovstvu i da su prošli liječnički pregled. Uz liječnički pregled, podnositelji zahtjeva trebaju proći i osposobljavanje u rukovanju oružjem što provodi Komisija za osposobljavanje i rukovanje oružjem na nivou Ministarstva unutarnjih poslova ŽP, dok lovci obuku provode tijekom lovačkog pripravničkog staža. Na području PU Orašje, koja obuhvaća Policijske stanice Orašje i Domaljevac, je oko 500-njak registriranih lovaca i otprilike toliko i onih koji posjeduju oružje za samoobranu, pištolj ili revolver“,  kazao je načelnik PU Orašje Đuro Oršolić.

Prema njegovim riječima u ovoj je godini u ŽP registrirano 11 lovačkih pušaka i nelegalnog oružja, a nakon tragičnih slučajeva u široj regiji, posebice poslije srpanjske oluje na našem području, pojačana je predaja nelegalnih eksplozivnih materija, pogotovu streljiva. „Pojedini građani nisu ni znali da imaju oružje na tavanima, koje su nakon posljednjega rata ostavili njihovi prethodnici“, kazao je načelnik Oršolić te apelirao na građane da predaju nelegalno oružje te naše područje učinimo sigurnijim za život svih nas. Oršolić je naglasio da je rok za predaju ili legalizaciju oružja do srpnja iduće godine, a da oružani list nakon registracije oružja, važi pet godina. Prije isteka toga roka, građani su dužni ponovno izvaditi novo liječničko uvjerenje i moraju se pridržavati svih odredbi važećeg Zakona o držanju i nošenju oružja ŽP. Građane koji imaju ilegalno oružje ili pronađu neeksplodirano sredstvo iz Domovinskoga rata, načelnik PU Orašje pozvao je da jave na tel. 122, nakon čega će ih preuzeti policijski službenici, uz potpunu anonimnost i bez ikakvih posljedica, te da se nipošto ne upuštaju u provjeru ili deaktivaciju, nego da to prepuste službama osposobljenim za to. Istu poruku uputio je i Zdenko Ćubel, glasnogovornik UP MUP-a ŽP uz napomenu da predajom ili legalizacijom oružja građani daju svoj doprinos stvaranju sigurnijeg okruženja za sve građane Županije Posavske.

Kampanja „Poštuj život, ne oružje“ provodi se uz kontinuiranu informiranost i potporu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, a sve u suradnji s tehničkom  potporom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH – UNDP. Naglasak je stavljen na femicid, odgovorno držanje oružja i povrat ili predaju nelegalnog oružja. Kampanja je podržana kroz projekt „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“ kojeg financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz potporu Europske unije, a provodi ga UNDP u BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više