spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPoložena vremenska kapsula u OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi

Položena vremenska kapsula u OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi

Polaganjem vremenske kapsule ispred OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi i prigodnim programom u izvedbi učenika škole, sinoć su u Tolisi započeli „Dani otvorenih vrata“, koji će trajati do 17. studenog, a povodom 200. obljetnice osnutka prve Puče škole u BiH. Program je započeo na simboličan način školskim zvonom i nastavnim satom koji se odvijao ispred škole, gdje su izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar, skupa sa gradskim i županijskim dužnosnicima, te predstavnicima škole i Organizacijskog odbora, položio vijenac i upalio svijeće ispred biste fra Ilije Starčevića, koji je u Tolisi i osnovao prvu pučku školu u BiH. Učenici iz Tolise i Kostrča, skupa sa članovima Zbora Adoro, potom prigodnim pjesmama i recitacijama obogatili cjelokupan program, da bi vrhunac svečanosti bio polaganje vremenske kapsule iz ruku izaslanika predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončara koju mu je predala najmlađa učenica škole Lucija Dominković. U vremenskoj kapsuli koja će biti otvorena za 50 godina, su poruke, radovi učenika, sastavi, fotografije, popisi djelatnika škole“, pojašnjava ravnateljica Nataša Oršolić.

Potom su dvojica toliških osnovaca položili spomen ploču s natpisom „U spomen na dvjestotu obljetnicu Prve pučke škole u BiH, na ovom mjestu je položena VREMENSKA KAPSULA 2023.-2073.“ Program je završio riječima Petre Mijatović, učenice 9. razreda: -„Ovu vremensku kapsulu koju smo položili danas na ovome mjestu, neka za 50 godina otpečate naši potomci“. Svečanom trenutku bili su uz ostale nazočni predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i resorna ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić, federalni ministar Željko Nedić, te gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, fra Mario Jurić, te brojni mještani i drugi gosti. 

Program je potom preselio u dvoranu Dvor, gdje je upriličena promocija knjige Mate Nedića „Spomenica prve Pučke škole u BiH“, te poštanskih markica koje su tiskale Hrvatske pošte Mostar, pod nazivom „Franjevci i školstvo u BiH“. Ravnateljica škole Nataša Oršolić nazočne je upoznala s poviješću te škole i podsjetila na sadržaje koji su organizirani za ovaj važan jubilej. Prigodne riječi i čestitke uputio je gvardijan Toliškog samostana fra Mario Jurić, koji je pozdravio nazočne i još jednom istaknuo značaj obilježavanja povijesnih datuma, a svakako je dva stoljeća pučke škole koju je utemeljio jedan franjevac, povijesni datum kojeg treba obilježiti primjerenim sadržajima jer, kazao je, imamo se čime ponositi.

Gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić je naglasio kako je ovo svečanost ne samo za Tolisu, nego i za Grad Orašje. –„Znanje je danas bitno, jer živimo u vremenu umjetne inteligencije i u vrijeme naprednih tehnologija. Ako se uzme u obzir da se ovo stoljeće, a i svako buduće, temelji na modernim tehnologijama i znanju, onda je jasno što znači ovaj dan. Mi kao narod trebamo naći svoje mjesto na ovoj kugli zemaljskoj, među ovim narodima i pokazati da smo dostojni i kao Europljani i kao Hrvati i članovi Europske unije, da znamo tko smo, kuda idemo i što sve možemo uraditi, kazao je Oršolić.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je uz ostalo kazao kako je Vlada ŽP ponosni pokrovitelji ove manifestacije. –„Čast je i na neki način obaveza dati potporu ovakvim sadržajima, a ova obljetnica to svakako zaslužuje. Činjenica da je upravo u ovom našem kraju utemeljena prva škola u BiH, je velika kao i sama obljetnica. Vjerujem da sve što radimo u obrazovanju ove i proteklih godina, stvara pretpostavke da je ova kapsula koja je položena danas, a otvorit će se za 50 godina, bude dokaz da smo napredovali i da ova zajednica i ovaj prostor imaju dobre temelje za budućnost po mjeri čovjeka i u koraku sa naprednim tehnologijama“, naglasio je predsjednik Topić.

Ministrica Ana Andrić je uz ostalo kazala kako nema ljepšeg i potrebnijeg ulaganja, nego u obrazovanje. –„Vratimo naglasak na  prave vrijednosti i potičimo ideju obrazovanja, slavimo ovakve jubileje i budimo mi nositelji obrazovanja i kulture među suvremenicima kakav je bio fra Ilija Starčević, koji je vrata ove škole otvorio davne 1823 godine. Ako igdje vrata trebaju biti otvorena onda su to škole, mjesta stjecanja, znanja, vještina i odgoja, a kada se radi o ovakvom jubileju onda se na njega gleda sa uvažavanjem i ponosom“, naglasila je ministrica Andrić na svečanoj akademiji.  

Mate Lončar je uz ostalo poručio neka ovaj dan bude prilika da nas podsjeti na našu povijest, naše naslijeđe, a isto tako da bude motiv za još snažnije ulaganje u obrazovni sustav u svim sredinama u BiH. –„Ulaganje u mlade ljude i njihova edukacija predstavlja svjetliju budućnost BiH i na takav način možemo stvoriti europsku državu kojoj svi težimo. Neka ovaj dan bude simbol naše posvećenosti obrazovanju i razvoju naše zajednice, dan koji označava važan korak u našoj povijesti i povijesti ove prve pučke škole i njezine snage koja se dva stoljeća proteže kroz generacije“, kazao je izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar, koji je Dane otvorenih vrata proglasio otvorenim.

Povodom dvjestote obljetnice prve pučke škole u BiH, te 100. godišnjice gradnje druge samostanske zgrade u kojoj je danas smješten Muzej Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne, Hrvatska pošta Mostar tiskala je prigodne poštanske marke pod nazivom „Franjevci i školstvo u BiH“. Istim povodom Hrvatska pošta Mostar tiskala je i filatelističku zbirku, u kojoj se nalaze spomenute marke, a koja donosi dodatni vizualni i tekstualni prikaz. Predstavnica HPT Mostar Željka Šaravanja pojasnila je tiskanje poštanskih maraka, procedure, teme i motive, te naglasila kako su marke mala umjetnička djela koja svjedoče povijest i same postaju njezinim dijelom. –„Marke u svijet nose poruku o našem kulturnom, duhovnom i prirodnom bogatstvu“, naglasila je Šaravanja, te dodala kako su uradili i filatelističku mapu s motivima samostana na Raščici,  samostana Plehana, marke s prikazom posavske nošnje i etnološkog blaga s motivima necane čipke i šargije, a sve u izdanju HP Mostar.

U drugom dijelu svečane akademije promovirana je Spomenica prve pučke škole u BiH, autora Mate Nedića kojom se želi zabilježiti bitne činjenice iz života škole kroz dva stoljeća njezina postojanja, ali i obraditi one teme o kojima se u široj javnosti malo zna i koje nisu obrađivane u dosadašnjim publikacijama. Na stilski nepretenciozan i čitateljima razumljiv način, autor Nedić, kao i promotori knjige prof. hrvatskog jezika  Jasna Ivić i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, upoznali su prisutne sa bitnim odrednicama ovog  djela.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više