spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiKrenula Kolona sjećanja "Orašje - Vukovar 2023"

Krenula Kolona sjećanja “Orašje – Vukovar 2023”

Iz Orašja je jutros put Vukovara krenula 16-a Kolona sjećanja Orašje-Vukovar, s blizu 80-ak sudionika s područja grada Orašja i općine Domaljevac-Šamac, koji će iduća tri dana propješačiti put od 76 kilometara, kako bi u subotu 18. studenog odali počast svim žrtvama Vukovara i Gradu heroju. Prije polaska u Vukovar, dragovoljci i veterani iz Domaljevca odali su počast svim poginulim i umrlim braniteljima 104 HVO brigade Domaljevac, paljenjem svijeća kod središnjeg Spomen križa na Trgu u Domaljevcu, a potom su to isto učinili i s kolegama iz Orašja s kojima su se skupa poklonili poginulim i umrlim braniteljima 106 HVO brigade Orašje, kao i svim braniteljima poginulim u Domovinskome ratu i onima koji više nisu s nama. Molitvu za njih kao i  blagoslov sudionicima ove kolone, izmolio je oraški župnik fra Bono Kovačević, koji je svima uručio i krunice, a u Domaljevcu fra Anto Pušeljić.

Pavo Kosić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Orašje i vođa Kolone sjećanja, jedan je od inicijatora ovoga projekta 2007.godine, a ovo mu je šesti odlazak pješice za Vukovar.  „Idemo u Vukovar pokloniti se žrtvama Domovinskog rata, Gradu heroju i svim poginulim, stradalim i nestalim braniteljima Vukovara. Večeras ćemo prenoćiti u  Rokovcima, sutra navečer u Marincima, a u Vukovaru ćemo se pridružiti Koloni sjećanja u kojoj ćemo s ostalima koračati do Memorijalnog centra, do groblja“, poručio je Kosić, koji je prije polaska dao i posljednje upute sudionicima.

Ove godine u Koloni sjećanja su  tri generacije iz obitelji Baotić iz Donje Mahale, među kojima je najstariji 80-ogišnji Marijan Baotić Čikin, njegov sin Ilinko i 18-ogodinji unuk Mario, najmlađi sudionik.  Marijan pješači od 2017 godine i nikada nije imao nikakvih problema. I sam je sudionik Domovinskoga rata, pretrpio je ranjavanje, a kaže da u Vukovar ide odati počast Gradu heroju i svim braniteljima i civilima koji su stradali tijekom Domovinskoga rata. Sretan je što s njim idu sin i unuk, jer su mlađe generacije, kaže, jamac da će ovaj projekt imati budućnost.

Svake godine rame uz rame bivši branitelj i dragovoljac Ilija Mišković ide sa svojim suborcima u Koloni sjećanja, ali ovoga puta u drugoj poziciji, kao ministar branitelja ŽP. Povod i poruka su isti. „Ono što je nama zadaća pod broj jedan je da odamo počast svim poginulim braniteljima grada Vukovara, Republike Hrvatske, isto tako i pripadnicima HVO-a koji su dali živote za ovo što imamo mi. Drago mi je što vidim ovdje tri generacije iz jedne obitelji, da idu djed, unuk i sin i to je na neki način pomlađivanje ove kolone i u tom podmlatku vidim da će ova kolona i ovaj projekt još dugo, dugo godina trajati“, poručio je ministar branitelja Županije Posavske Ilija Mišković.  

Iz općine Domaljevac-Šamac u Vukovar su krenula 24 sudionika Kolone sjećanja, među kojima je i Slavko Matić, bivši ratni zamjenik zapovjednika 104. brigade HVO-a i aktualni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH. „Za mene je to prije svega odavanje počasti i pijeteta žrtvama Vukovara, kako hrvatskim braniteljima tako i civilima koji su poginuli, pobijeni u Vukovaru, u vrijeme opsade, a i u danima poslije pada Vukovara. S druge strane, ovo je s naše strane, nas iz Orašja i Domaljevca 104. i 106. brigade jedna mala žrtva za tu ogromnu žrtvu koju je Vukovar zajedno sa svojim braniteljima i civilima podnio. Nama ova kolona dobro dođe i da se susretnemo, da se družimo jer se  danas živi previše brzo i mnogi od nas, bez obzira što smo u relativno malim sredinama živimo i ne vidimo se tijekom godine. Kroz ova tri dana se uistinu družimo i dobro osjećamo jer shvaćamo da godinama radimo nešto što ima itekako dobru poruku. Ovo je među najuspješnijim projektima koje su Udruge proistekle iz Domovinskog rata iz bivših 104. i 106. brigade HVO-a pokrenule i vjerujem da će ovo trajati još godinama“, ustvrdio je Matić.

Na ispraćaju Kolone sjećanja u Orašju bili su i predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić, koji se poklone poginulim i umrlim braniteljima i zažele sretan put ovim odvažnim i hrabrim ljudima, koji će, bez obzira na vremenske uvjete pješačiti naredna tri dana.„Čast je ispratiti našu Kolonu sjećanja, naše dečke koji se redovno u ovo doba godine organiziraju i pješače do Vukovara, gdje se pridruže 18. studenog  Koloni sjećanja za žrtve Vukovara. Raduje nas da možemo dati svoj doprinos i pomoći organizaciju ovoga odlaska, a time dati svoju potporu i pijetet žrtvama Vukovara i onome što je Vukovar napravio za hrvatski narod, a samim time i za nas ovdje u Bosni i Hercegovini, odnosno u Posavini. Žrtve koje je podnijela Posavina i konkretno Orašje i ovaj prostor su poveznica s Vukovarom, koje nas drže zajedno i vjerujem da ćemo zajedno ostati i u budućnosti. Na sreću, mladi  koji se priključuju koloni  garantiraju da će ona imati svoju tradiciju dugo i nakon nas, što je jako bitno da generacije koje dolaze pamte ono što se dogodilo i da se sjećaju Domovinskoga rata i njegovih žrtava“, istaknuo je Topić i zaželio sretan put svima i da se uspješno vrate kući.

I ove godine, volonteri Crvenog križa Orašja pripremili su tople napitke za sve sudionike, a u njihovoj pratnji do Vukovara je i volonter CK Orašje Marijan Mijatović Banče, koji će se pobrinuti za medicinsku skrb onima kojima bude potrebna.  

U svim mjestima kroz koja budu prolazili sudionici Kolone sjećanja Orašje-Vukovar  odat će počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz gradova i općina u Hrvatskoj, kroz koja budu prolazili.  „Da se Vukovar i rat nikada ne ponove i ne zaborave“, osnovna je poruka Kolone sjećanja Orašje -Vukovar.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više