spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPočela nova školska godina u ŽP

Počela nova školska godina u ŽP

Školsko zvono u ŽP jutros je označilo početak nove školske 2022/2023.godine u 7 osnovnih i tri srednje škole.  U školske klupe danas su sjeli učenici od 2.do 9. razreda osnovne škole i svi srednjoškolci, dok će preostalih 259 učenika – 105 u predškolskom obrazovanju i 150 učenika prvih razreda nastavu započeti tjedan dana kasnije 12. rujna. Vlada ŽP će ove godine sufinancirati učenike u nabavci udžbenika s iznosom od 200 KM po učeniku, a za 86 učenika u socijalnoj potrebi osigurani su i besplatni udžbenici, u suradnji s Federalnim Ministarstvom obrazovanja. Svi školski objekti su za vrijeme ljetnog raspusta dezinficirani i očišćeni, a prosvjetni djelatnici su sudjelovali i u obveznim stručnim usavršavanjima iz značajnih tema o mentalnom zdravlju, digitalizaciji nastavnog procesa i obrazovanja odraslih. Ove godine u svim školama prelazi se na digitalno vođenje pedagoške evidencije, roditelji će putem elektroničke aplikacije i identifikacijskog koda moći pratiti prisutnost na nastavi i obrazovna postignuća po predmetima.

U povodu početka nove školske godine u ŽP, predsjednik Vlade Đuro Topić i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić jutros su posjetili OŠ Fra Ilije Starčevića u Tolisi. U pratnji ravnateljice Nataše Oršolić, gosti su se kratko družili s učenicima šestog razreda, posjetili kabinet informatike i školsku sportsku dvoranu, te se upoznali s aktivnostima škole u ovoj školskoj godini. Predsjednik Topić je istaknuo kako će Vlada ŽP nastaviti s potporom u svim potrebama i projektima škola. Ove godine Vlada je uvela nekoliko važnih mjera, u prvom redu kroz nabavku udžbenika i nastavak  prijevoza učenika, s kojima pokušava maksimalno rasteretiti roditelje u financiranju školovanja njihove djece. –„Kroz nabavku opreme, informatizaciju i opremanje kabineta, uvezivanje škola na hrvatskom jeziku u sustav e-dnevnika i Matice, uvjerili smo se da u ovoj školi sve funkcionira u punom smislu“, kazao je Topić i dodao kako je škola u Tolisi ušla u program federalnog ministarstva prostornog uređenja koji će biti realiziran kroz obnovu sportske dvorane. –„U obnovi dvorane Vlada ŽP će sudjelovati sa 100.000 KM, a federalno ministarstvo sa 80.000 KM.

Ravnateljica škole Nataša Oršolić je zahvalila predsjedniku Topiću i ministrici Ani Andrić što su upravo školu u Tolisi odabrali kao mjesto s kojeg će poslati poruku javnosti u povodu početka nove školske godine u ŽP. Naglasila je kako će ova školska godina biti u znaku proslave velikog jubileja, 200 godina Prve pučke škole u BiH, kao i realizacije nekoliko planiranih projekata. Ravnateljica Oršolić je zahvalila Vladi Županije Posavske na svom trudu koji ulaže kako bi se osigurali što bolji uvjeti rada u ovoj školi, koju trenutno pohađa oko 150 učenika bez prvašića i predškolaca. 

Čestitku u povodu početka nove školske godine uputila je ministrica PZKS ŽP Ana Andrić. Dragi učenici, roditelji, prosvjetni djelatnici, pred vama je još jedna školska godina puna izazova i napornog rada na stjecanju i prenošenju znanja i vještina. Sve te izazove s kojima će se svaki pojedini učenik sresti želim pretočiti u ono što je u konačnici naš zajednički cilj, a to je društvo odgojenih i obrazovanih mladih ljudi. Posebnu pažnju posvetila je prvašićima uz želju da im prvi dani u školskim klupama postanu predivne životne uspomene. Ministrica Andrić pozvala je roditelje da budu partneri školama jer će se samo suradnjom sa školom uspjeti poticajno djelovati na razvoj svih učeničkih potencijala i skrbiti o njihovim specifičnostima. Svim odgojno-obrazovnim djelatnicima ministrica je zaželjela sretan i uspješan rad u novoj školskoj godini.

S novom školskom godinom počinju redovite pojačane aktivnosti policije na povećanju stupnja sigurnosti najmlađih sudionika u prometu u ŽP. „POMOZIMO DJECI U PROMETU I POŠTUJTE PROMETNE ZNAKOVE“ prometna je akcija koju će UP MUP-a ŽP provoditi od danas pa do kraja školske godine, s osnovnim ciljem poboljšanja stanja sigurnosti djece, odnosno učenika kao sudionika u javnom prometu, te nastojanje da učenici nauče prometna pravila ili prošire znanja iz ove oblasti. U sklopu akcije planirana su i prigodna predavanja u školama od strane službenika policije i nastavnog osoblja, kojom prigodom će se učenicima ukazati na opasnosti koje ih očekuju kao sudionike u prometu. Predavanja će biti održana ukoliko je to moguće uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u protivnom ista će biti odgođena do daljnjeg odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije vezane za Covid-19.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više