spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPočela izborna kampanja u BiH za Opće izbore 2022.godine

Počela izborna kampanja u BiH za Opće izbore 2022.godine

Izborna kampanja pred Opće izbore u BiH službeno je počela danas, a u idućih 30 dana dozvoljeno je emitiranje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije. Kampanja će trajati do 1. 10. do 7 sati ujutro kada počinje izborna šutnja, napominju iz SIP-a BiH. Predsjednik SIP-a BIH Suad Arnautović pozvao je sve ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona BiH, da predstave svoje programe, vode fer kampanju, ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola. “Pozivam birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, a posebno mlade jer je za budućnost naše države Bosne i Hercegovine važno da mladi budu uključeni u političke procese”, kazao je Arnautović. Pozvao je i medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, onako kako je to propisano Izbornim zakonom.

Iz SIP-a BiH podsjećaju kako nije dozvoljeno: 

– lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta, uklanjati, prekrivati, uništavati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje; nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini; – vršiti bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao obavljanje posla u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima. To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video zapisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati. Iz SIP-a BIH podsjećaju i da je nositeljima izvršnih funkcija i mandata zabranjena zloupotreba javnih sredstava. “SIP Bosne i Hercegovine će imati nultu toleranciju za neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji”, poručio je predsjednik Arnautović.

Ukupan broj birača upisanih u izvode iz Središnjeg biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine je 3.368.666. Na glasačkim listićima naći će se 127 političkih subjekata (72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata) sa ukupno 7.257 kandidata.

Za Skupštinu ŽP svoje sudjelovanje na Općim izborima prijavilo je 14 političkih subjekata – Savez za bolju budućnost BiH – SBB BiH, Hrvatska demokratska zajednica 1990, Nezavisni-Neovisni, Hrvatska demokratska zajednica BIH, Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik SNSD, SDA, BOSS Bosanska stranka MIrnes Ajanović, Posavska stranka, Socijaldemokratska partija BIH, HSS Stjepana Radića, Hrvatska republikanska stranka, Pokret demokratske akcije – PDA, Hrvatska stranka prava HB BiH i Hrvatska stranka prava BiH   

Radiopostaja Orašje, kroz emisiju Izbori 2022. svakim radnim danom od 13,00 sati i Izbornu kroniku, koja je na programu odmah iza središnjih Vijesti u 15,00 sati, će pratiti predizborne aktivnosti, a od 12. rujna svakim radnim danom je predviđeno neposredno 10-ominutno predstavljanje političkih subjekata koji sudjeluju u izborima za Skupštinu ŽP.    

spot_img

najnoviji članci

istražiti više