spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOrašje odalo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici

Orašje odalo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici

Orašje je i ove godine na dostojanstven način odalo poštovanje svim žrtvama genocida u Srebrenici. U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Orašje i suorganizaciji Udruge „Žene Orašja“, održan je tradicionalni mimohod „Srebrenica-Orašje, 11.7.2022.g.-  Da se ne zaboravi 11.7.1995.g.“. U mimohodu je sudjelovao do sada najveći broj građana, više od 200, među kojima je bilo dosta mladih, koji moraju baštiniti istinu i čuvati je od zaborava. Nakon vjerskih obreda u džamiji, okupljenim građanima u Gradskom parku obratio se hafiz Redžo ef. Sivić, glavni imam Medžlisa IZ Orašje, nakon čega je mimohod krenuo iz parka uobičajenom relacijom, ulicama Grada Orašja, uz policijsku pratnju i natrag do parka. Skup je protekao dostojanstveno, uz poruku da Orašje nikada neće zaboraviti Srebrenicu i da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi.

„Veoma je značajno da svake godine iskazujemo poštovanje poginulim braniteljima u Potočarima i Srebrenici. MI to u Orašju pokazujemo lijepim primjerom, već godinama , obilježavajući na ovakav način Mimohodom kroz Grad Orašje, a  i molitvom u džamiji prije ovoga čina. Ovo je dobra poruka cijelome svijetu da na ovakav način, kao što čini i većina gradova u BiH,  obilježavamo godišnjicu genocida. To nam je važno radi svih nas i svih naroda u BiH, da izgrađujemo kulturu sjećanja kako ne bi zaboravili genocid i strašne zločine koji su se dešavali na našim prostorima. Posebno nam je drago da mladi i djeca dolaze svake godine i u sve većem broju i na taj način gradimo kulturu sjećanja, posebno kod mladih ljudi koji će nas naslijediti na ovim prostorima i voditi brigu na taj način“, rekao je hafiz efendija Redžo Sivić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Orašju.   

„Danas cijeli svijet zna za Srebrenicu i to je naša bolna rana i tuga. Drago mi je da se omladina odazvala da sudjeluje u Mimohodu, a mi stariji treba da izađemo i da im prenesemo svoju tradiciju, da oni ne zaborave i da nastave. Na našu nesreću, tužna je tradicija i tužan je dan obilježavanja, upravo da zapamtimo tragediju da se više nikada i nikome ne ponovi. I da nitko ne osjeti bol i tugu majke Srebreničanke. Prije mjesec dana sudjelovali smo u akciji „Majčina marama“ koju podržava cijeli svijet, pa smo i mi dali svoj mali doprinos, čime pokazujemo svoje suosjećanje i ljudskost“, kazala je Rizama Tukulj predsjednica Udruge „Žene Orašja“.

Potrebu da svake sudjeluje u mimohodu u Orašju osjeća i Ana Benkjović iz Ugljare koja je tijekom ratnih godina u izbjeglištvu skupa sa preživjelim srebreničankama suosjećala u njihovoj tragediji, tuzi i boli. –„Tužno je bilo kada iz Srebrenice dobiju informacije o nestalim ili ubijenim članovima njihovih obitelji. Zbog toga osjećam obavezu prema tom narodu da moram doći i odati počast srebreničanima, mada ih nisam vidjela puno godina. S pojedinima sam u kontaktu i osjećam potrebu da podijelim njihovu tugu i da sudjelujem u njihovoj boli“, istaknula je Ana Benković.  

Oraški mimohod je jako važan i Rasimu Bratanoviću koji svake godine sudjeluje u koloni, a jednom je kaže posjetio bio i u Srebrenicu. –„Veoma je važno da se ova obljetnica, osim u Srebrenici gdje je središnji događaj, obilježava i u drugim gradovima, pa i u našem Orašju. Smatram da bi svi gradovi, barem u federaciji, trebali organizirati skupove potpore“, poručio je Rasim. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više