spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 31. sjednica Skupštine ŽP

Održana 31. sjednica Skupštine ŽP

Skupština ŽP nakon 21. godinu, danas je dobila novi Poslovnik o radu, kojega su zastupnici ovoga najvišeg zakonodavnog tijela ŽP usvojili na današnjoj 31. sjednici u Domaljevcu. Potporu zastupnika dobilo je i svih sedam zakona koji su se danas našli na dnevnom redu.  Zakon o dopunskim pravima branitelja uvodi dvije nove kategorije korisnika egzistencijalne novčane naknade i to supružnike umrlih razvojačenih branitelja, mlađe od 57 godina, kao i supružnike osoba koje su bile u radnoj obvezi angažiranih uz ostalo i na prvoj crti obrane.  U oba slučaja uvjet je da ne ostvaruju primanja veća od 50 posto minimalne mirovine u FBiH za prosinac prethodne godine. Ovaj zakon će se primjenjivati od 01.09. ove godine, kada će se i zaprimati prijave korisnika prava, u Gradskoj, odnosno općinskim službama u Orašju, Domaljevcu i Odžaku. 

Uz ovaj, jednoglasnu potporu dobile su i izmjene i dopune Zakona o doplatku za djecu ŽP, kojim je utvrđeno da pravo na doplatak pripada djetetu do navršene 18. godine života, umjesto ranijih 15.  Utvrđeno je da pravo na doplatak za djecu  ne može ostvariti, odnosno gubi stečeno pravo na doplatak, osoba koja isto pravo  može koristiti prema drugim propisima. Za provedbu Zakona potrebna su dodatna financijska sredstva koja su planirana izmjenama i dopunama ovogodišnjega Proračuna ŽP, a visina doplatka je 50 KM po djetetu.  Potporu zastupnika dobila su tri zakona iz domena prosvjete, znanosti, kulture i sporta kojim se proširuju prava kad su u pitanju izbori ravnatelja. Zastupnici su dali suglasnost na Statut Zavoda za javno zdravstvo čiji je osnivač Skupština.  

Predsjednik Skupštine Blaž Župarić je u izjavi za medije naglasio kako su sve točke dnevnog reda propraćene relativno dobro, sve su i usvojene skoro jednoglasno što je znak da su dobro pripremljene. Kad je u pitanju Poslovnik Skupštine ŽP, Župarić je iznimno zadovoljan da je donesen novi, dobar, moderan i razumljiv Poslovnik o radu Skupštine i njenih tijela, usuglašen sa Ustavom i amandmanima na Ustav ŽP. -„To će u budućnosti sigurno olakšati funkcioniranje, kako samih zastupnika, tako i svih tijela kroz rad sukladno ovom Poslovniku. Izradili smo ga prema najboljoj parlamentarnoj praksi, uvažavajući sugestije i prijedloge i OESS-a i viših razina vlasti, županijskih odnosno kantonalnih Poslovnika“, ustvrdio je predsjednik Skupštine Blaž Župarić i naglasio kako je najvažnije u Poslovniku da više neće biti mogućnosti nikakvih blokada prilikom konstituiranja saziva.  –„Sve točke u njemu su jasne, decidne i svi oni koji ga budu primjenjivali morat će se strogo držati Poslovnika. Posebice mi je drago što je usuglašen sa Ustavom ŽP i više nema nikakvih nedoumica kad je u pitanju razmimoilaženje Poslovnika i Ustava, što je na žalost do sada bilo“, istaknuo je Župarić.  

Skupština je usvojila i Zakon o imovini ŽP koji regulira pokretnu i nepokretnu imovinu ŽP, proceduru prodaje, zakupa i svega ostalog što se tiče imovine, vođenje evidencije o imovini, jedno brižno postupanje sukladno imovini koju ima i posjeduje ŽP. Taj zakon nije donesen na višoj razini, što posebno daje težinu onome što je uradila današnja Skupština, odnosno Vlada.

Na sjednici su usvojene izmjene i dopune Zakona o streljivu i oružju koji je donesen 2018. godine, a u njima se radi uglavnom o usuglašavanju s europskim standardima gdje je predviđen rok za amnestiju oružja na dvije godine. –„Smatram kako su promjene vrlo bitne, a posebice mi je drago što je taj zakon usuglašen sa europskim zakonodavstvom, stoga pohvale ministarstvu koje je radilo na zakonu gdje su uočene određene manjkavosti koje su otklonjene ovim izmjenama i dopunama“, kazao je Župarić i posebno se osvrnuo na Zakon o dopunskim pravima branitelja koji je dao mogućnost za egzistencijalnu novčanu naknadu supružnicima branitelja mlađih od 57 godina, što je po njemu jako dobra stvar.  –„Radi se o pravima koja se produbljuju, koja se daju braniteljima i socijalnim kategorijama što sigurno treba podržavati. Ova Vlada kada ima sredstava poseže za produbljivanjem prava i vjerujem kako će tako nastaviti i u budućnosti“, ustvrdio je Župarić i pozitivnim ocijenio usvajanje i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku na djecu, koji je donesen 2017. Godine, ocijenivši pozitivnom ovu mjeru Vlade ŽP.

Budući se na jesen održavaju Opći izbori, predsjednik Župarić je rekao kako će Skupština u ovom mandatu imati još jedno zasjedanje krajem 8 ili početkom 9 mjeseca. -„Iako smo iza sebe imali razdoblje pandemije, izuzetno sam zadovoljan donošenjem normativnih akata u ŽP. Donijeli smo jako puno novih Zakona i prijedloga i usuglasili Ustav ŽP sa Ustavom FBiH. Danas smo donijeli Poslovnik o radu Skupštine, puno je rađeno na normativnoj djelatnosti i puno toga smo napravili, a na posljednjoj sjednici donijet ćemo i Prostorni Plan ŽP, iznimno važan dokument za ŽP. Radili smo i dali doprinos koliko smo mogli i uvijek se može više i bolje, ali generalno mogu biti zadovoljan donošenjem zakonskih i pod zakonskih akata od strane ovog zakonodavnog tijela“, zaključio je predsjednik Blaž Župarić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više