spot_img
14.1 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 6. sjednica Skupštine ŽP

Održana 6. sjednica Skupštine ŽP

U Domaljevcu je danas održana redovita 6. sjednice Skupštine ŽP, na kojoj su zastupnici raspravljali po 10 točaka dnevnog reda. Usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu ŽP. Izmjenama se daje mogućnost osnovnim školama od 1 do 5 razreda produženi boravak u školama, ukoliko za to postoji interes, te dodatna nastava za darovite učenike.

Zastupnici su podržali Izvješće o radu Županijskog pravobraniteljstva Odžak, te Izvješće o financijskom poslovanju Županijske bolnice Orašje, oba za 2022. godinu. Bolnica je u prošloj godini imala negativno financijsko poslovanje, nešto veće od 420.000 KM, što je i očekivano. Akumulirani gubitak na koncu godine iznosio je 786.000 KM, što je znatno smanjenje u odnosu period od prije 4 godine, kada je bio 1,6 milijuna KM. U Izvješću je navedeno kako je aktualan problem kadrova, pa će rukovodstvo u narednom periodu raditi na planu kadrovske konsolidacije. Od strateških ciljeva za ovu godinu, ravnatelj bolnice dr. Perica Jelečević je u prvi plan stavio: Poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite, Zadržavanje postojećih i dovođenje deficitarnih kadrova, Nabavku medicinske opreme i Održivost pružanja zdravstvene zaštite. 

Zastupnici su također usvojili Zaključak o mišljenju na Nacrt Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne potpore osoba s invaliditetom. Na koncu su usvojena Izvješća o radu za prošlu i programi rada za ovu; Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP i Službe za upošljavanje ŽP. Zastupnici su primili k znanju Informaciju o Izvješću o radu Agencije za privatizaciju ŽP za prošlu godinu.

Nakon skupštinskog zasjedanja u izjavi za medije predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić je prokomentirao razmatrane točke dnevnoga reda. Uz ostalo se osvrnuo na Izvješće o radu Službe za upošljavanje ŽP koja je provodila mjere iz programa i sredstava koje je dobila od Federalnog zavoda za upošljavanje, dakle za zapošljavanje ili samozapošljavanje. –„Vjerujem će tijekom ove godine ta sredstva biti u cijelosti ispunjena i da ono što Služba radi daje jamstvo i sigurnost kada su u pitanju pasivne mjere, da osobe koje se nađu pred otkazom ili koje su dobile otkaz na radu, imaju određeno razdoblje s uplatom sredstava i svih zakonom predviđenih obaveza“, naglasio je Župarić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više