spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 24. smotra izvornog folklora „Domaljevačka tkanica“  

Održana 24. smotra izvornog folklora „Domaljevačka tkanica“  

Hrvatsko kulturno društvo Mladost Domaljevac po 24. puta je bilo domaćin smotre folklora, na kojoj je nastupilo više od 150 sudionika. Tijekom koncerta prikazali su silno bogatstvo i raznolikost napjeva, kola i stihova. Pored domaćeg HKUD-a Mladost  i mladih osnovaca iz Domaljevca,  koji su zablistali u tradicijskoj posavskoj rubini, na Smotri je nastupilo još pet društava. Iz RH KUD-ovi  iz Račinovaca, Privlake i Šiškovaca, Zavičajni klub Žeravac Sl. Brod koji njeguje običaje Hrvata iz BiH, te KUD iz Novog Sela kod Odžaka. Manifestaciju je otvorio načelnik općine Stjepan Piljić, a u pozdravnim riječima naglasio važnost održavanja Smotre, te zahvalio svim sudionicima i posjetiteljima što daju potporu očuvanju tradicije.

Tako je  Domaljevačka tkanica, smotra izvornog folklora ponovno zablistala u punom sjaju i pokazala koliko u Posavini sa ljubavlju njeguju folklornu baštinu kao važnu značajku svojega identiteta. Niti velika vrućina koja je prateća pojava svih sadržaja upriličenih za Dane općine Domaljevac Šamac, nije spriječila prave zaljubljenike izvorne tradicije i folklorne kulturne baštine svojega kraja, da ne izađu pred svoju publiku na središnjem Trgu branitelja u Domaljevcu.                                                              

Bez obzira na užarenu Posavinu, svi su folkloraši bili u nošnjama, besprijekorno urešenim za rođendansko slavlje općine Domaljevac Šamac. Zanimljivo je i lijepo bilo vidjeti različite tradicije koje spaja jedna ljubav prema folklornoj baštini. Ples i glazba odzvanjali su trgom puna dva sata, kroz koncert koji je pokazao svu ljepotu pjesme i kola kao dio tradicije mjesta iz kojih su stigli folkloraši. Ljubav prema izvornoj folklornoj baštini u Posavini nema dobne pa niti bilo kakvih granica što potvrđuje brojni dolazak KUD-ova iz Hrvatske.                                                                 

Domaćin smotre, HKUD Mladost Domaljevac osnovano je 1926.godine, njeguje plesove, običaje i tradiciju Hrvata Bosanske Posavine iz domaljevačko-oraškog kraja. Predsjednik i koreograf HKUD-a Mladost Domaljevac, Anto Đukić, koji  je angažiran prema folklornoj tradiciji svojega sela, ističe kako smotru izvornog narodnog stvaralaštva organiziraju sa radošću,  jer vole tradiciju, promiču kulturu posavskoga kraja i koreografijama koje osmišljavaju nastoje oživjeti stare običaje. –„Naša je izvorna nošnja vrlo vrijedna, nosile su ih naše bake ili eventualno njihove obnovljene nošnje koje su stare i do 150 godina. Imamo i neke dijelove nošnji koji su čak iz osmanskog razdoblja. Veliku štetu smo imali u poplavama kada su nepovratno izgubljene brojne nošnje, no trudimo se na terenu da ih što više prikupimo. Nažalost stari običaji sve više odlaze u zaborav, pa nas u nakani da ih sačuvamo, podržava općinska i županijska vlast“, kaže Anto i najavljuje da će jubilarna 25. obljetnica biti u znaku spektakularnog susreta izvornih KUD-ova iz cijele BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više