spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 14. sjednica Skupštine ŽP, usvojen Zakon o pečatu ŽP

Održana 14. sjednica Skupštine ŽP, usvojen Zakon o pečatu ŽP

U Domaljevcu je (utorak 21.05.) održana redovita 14. sjednica Skupštine ŽP, s nešto obimnijim dnevnim redom od ukupno 12 točaka, od kojih su gotovo sve dobile jednoglasnu potporu zastupnika. Na dnevnom redu su bila četiri zakona i nekoliko tehničkih odluka, Izvješća o radu i programske aktivnosti županijskih ustanova i Agencije za privatizaciju u ŽP. Usvojen je novi zakon o pečatu ŽP, a prethodni je bio jedan od najstarijih koji je donesen na razini ŽP prije 27 godina i s puno razloga se pristupilo izradi novog. Prethodno je  zakon bio u formi Nacrt u javnoj raspravi  gdje nije bilo novih prijedloga. Potporu svih zastupnika dobio je set zakona iz oblasti školstva, točnije i izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem školstvu, te zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole. Radi se o promjeni načina i programa kurikula koje se uvode od iduće školske godine u Prve i Šeste razrede Osnovne škole, kao i Prve razrede Gimnazije.

Usvojeno je i nekoliko tehničkih odluka o popunjavanju skupštinskih tijela, a jednoglasno je usvojeno izvješće o radu Službe za upošljavanje ŽP za 2023. godinu. Ravnatelj Luka Jurić je naglasio kako su u prošloj godini realizirana gotovo sva planirana sredstva, te iz godine u godinu Služba podiže svoju ljestvicu rada. U protekloj godini Zavod je isplatio nepunih 800.000 KM kao novčanu naknadu za 148 neuposlenih osoba. –„Poduzetnici se sve više uvezuju sa Službom upošljavanja kako bi što kvalitetnije povukli sredstva koja im pripadaju. Imali smo odličnu suradnju sa poslodavcima i tražiteljima posla, te sa federalnim zavodom, lokalnim zajednicama, Vladom ŽP i njenim ministarstvima“, kazao je Jurić i dodao kako je Služba po prvi puta od Agencija dobila i nekoliko zahtjeva za radnim dozvolama strancima s područja Filipina i Nepala.

–„U regiji i širem okruženju potreba za radnicima je sve veća, pa iz tog razloga i naša Služba upošljavanja dobiva takve zahtjeve. I u ŽP imamo naše ljude koji koriste Službu za upošljavanje isključivo zbog zdravstvenog osiguranja, a kada je riječ o zapošljavanju, dosta onih koji čekaju posao ne žele prihvatiti određene poslove. I zbog toga će županijska Služba za upošljavanje u budućnosti dobivati sve više zahtjeva za stranim radnicima, što je neminovnost, kako kod nas, tako i u Europi“, naglasio je Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP. Na ovu temu je diskutirao i zastupnik stranke Nezavisni/Neovisni Emir Beširević i uz ostalo predložio kako Zavod za upošljavanje sa svog spiska osoba koje traže posao, treba brisati one koji ne prihvaćaju ponuđene poslove ili već rade u zapadnoj Europi, a na spisku nezaposlenih su zbog zdravstvenog osiguranja. 

Beširević je također istaknuo zabrinjavajuće ponavljanje problema prometovanja vozila Prvom ulicom u Orašju, zbog čega dolazi i do ugrožavanja sigurnosti građana. Predsjednik Župarić je u izjavi kazao kako Skupština ima neovisni odbor za reviziju i skrenut će pozornost predsjedniku i članovima Odbora, nadležnom ministru, pa i Vladi. –„Pitanja su postavili određeni zastupnici i doista je krajnje vrijeme da nadležni poduzmu određene korake kako bi sankcionirali nesavjesne sudionike u prometu, a sve u cilju sigurnosti naših građana“, poručio je predsjednik Blaž Župarić. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više