spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdavanje počasti žrtvama vukovarske tragedije

Odavanje počasti žrtvama vukovarske tragedije

Sudionici ovogodišnje Kolone sjećanja Orašje-Vukovar, s područja Grada Orašja i općine Domaljevac -Šamac, njih oko 80, jučer su svladali prvu etapu dionice duge blizu 80 km. Prvoga dana pješačenja kretali su se pravcem Županja-Gradište-Cerna-Rokovci, gdje su i prenoćili. Na putu nije bilo ozbiljnijih teškoća, s tim da ih je pratilo promjenjivo vrijeme sa povremenom kišom. Jutros je Kolona krenula iz Rokovaca, preko Vinkovaca i Nuštra do Marinaca, gdje će prenoćiti, da bi sutra nastavili put  i sudjelovali na obilježavanju 31. obljetnice pada Vukovara.  U svim mjestima kroz koja su prolazili, odali su počast poginulim braniteljima. I drugi dan pješačenja protječe bez poteškoća, uz nešto povoljnije vremenske uvjete. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orašje Ilija Mišković, pozvao je sve građane ŽP da im se pridruže sutra u Vukovaru i iskažu veliko poštovanje svim žrtvama vukovarske tragedije. Sudionici su danas na kratko zastali u Ceriću i upalili svijeće kraj Spomen ploče, podignute za pokojnog Marijana Baotića- Bracu, hrvatskog branitelja iz Donje Mahale, koji je stradao 1991.godine kao pripadnik HOS-a. S njima su bili njegovi suborci i članovi Marijanove obitelji.

Povodom sjećanja na žrtvu Vukovara i obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Mladež i Zajednica žena HDZ BiH općine Domaljevac Šamac, organizira „Večer sjećanja“ na Središnjem Trgu u Domaljevcu. Program će započeti u 16 sati okupljanjem i paljenjem lampiona, a pola sata kasnije uslijedit će polaganje vijenaca i prigodna molitva, te zajedničko fotografiranje. –„Večer sjećanja“ će pokazati zajedništvo i zahvalnost prema žrtvi branitelja za Domovinu i našu slobodu“, poručili su organizatori. 

Članovi Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Široki Brijeg, na svojem 15. tradicionalnom hodočašću u Vukovar, svratili su danas u Orašje, kako bi odali počast svim žrtvama Orašja, Posavine i Herceg Bosne, a prije toga su isto učinili i u Žepču. U autobusu je bilo više od 30 sudionika koji su na ovaj put, kažu krenuli sa željom da se poklone vukovarskim žrtvama i sa nakanom da se ne zaboravi 1991. godina, kada je Vukovar pretrpio veliko stradanje. Kristijan Crnjac iz širokobriješke Udruge ističe kako je skupa sa članovima udruge dosta njihove djece, kao i sinova poginulih branitelja, kojima žele prenijeti svoja iskustva iz Domovinskog rata, pogotovo sa prostora Posavine i Vukovara, jer na mladima je kaže, da trajno čuvaju uspomene na te dane. Crnjac je dodao kako će danas iz Š. Brijega put Vukovara krenuti još pet autobusa njihovih sugrađana, koje su organizirali Odbor za branitelje Grada Š. Brijega i Udruge dragovoljaca.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više