spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara...

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, građani ŽP odaju počast

U Hrvatskoj se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, na današnji dan slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu. Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2 717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” počeo je u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, a nastavljen Križnim putem – Kolonom sjećanja, koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja te oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara. U Koloni sjećanja i ove su godine bili sudionici iz Orašja i Domaljevca koji su prepješačili blizu 80-ak kilometara, kako bi danas bili u Vukovaru. „Ima dosta žuljeva, ali se izdržava i nema odustajanja, jer želja da danas budemo u Vukovaru je jača od svih naših napora i poteškoća“, kazao je Ilija Mišković, predsjednik UDiVDR-a Orašje i Organizacijskoga odbora. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a služena je i sveta misa. Za 17,00 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara. Franjevački samostan u Vukovaru i ove je godine pozvao na obilježavanje 18. studenoga inicijativom nazvanom Zvon za Vukovar u kojoj se poziva na zvonjavu zvona sa svih hrvatskih crkava u 18,11 sati.

Povodom sjećanja na žrtvu Vukovara i obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Mladež i Zajednica žena HDZ BiH općine Domaljevac Šamac, jučer su organizirali „Večer sjećanja“ na Središnjem Trgu u Domaljevcu. Program je započeo okupljanjem i paljenjem lampiona, a nastavio polaganjem vijenaca i prigodnom zajedničkom molitvom kako bi odali počast gradu Vukovaru, ali i svim našim braniteljima koji su žrtvovali svoje živote za obranu naše zemlje i za sve nas. Počast žrtvama Vukovara, paljenjem svijeća, iskazali su i mještani Tolise, ali i drugih mjesta na području grada Orašja.

Vjernici u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju četvrtu godinu za redom  dostojanstveno obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, Škabrnje, Slunja, Saborskog i svih žrtava Domovinskog rata. Večerašnji program započet će molitvom krunice i svetom misom u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, kazao je župnik fra Bono Kovačević i pozvao vjernike da večeras u svojim domovima zapale svijeću u čast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama vukovarske tragedije.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više