spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježena 31. obljetnica utemeljenja Ratne bolnice Tolisa

Obilježena 31. obljetnica utemeljenja Ratne bolnice Tolisa

Ratna bolnica Tolisa obilježila je 31. obljetnicu utemeljenja, datum kada je primljen i zbrinut prvi pacijent tijekom  ratnih događanja u Posavini. Najprije je u crkvi na Raščici služena sveta misa zadušnica za umrle liječnike i medicinsko osoblje, kao i sve branitelje. „Spomen i zahvalnost osjećamo svake godine kada se radi o obljetnici Ratne bolnice Tolisa koja je utemeljena pod krovom našeg Franjevačkog samostana u Tolisi kada je gvardijan bio fra Marko Oršolić. Bolnica je značila život, opstanak, ulijevala snagu. Pod ovim se krovom molilo, liječilo, rađalo, spašavani su životi. Upravo je iz podruma samostana u Tolisi i te Ratne bolnice iznikla respektabilna Županijska bolnica u Orašju“, naglasio je s oltara fra Perica Martinović. Sadašnji gvardijan fra Mario Jurić također se pridružio riječima ponosa na tu ustanovu. Nakon mise svi su zajedno obišli i prostor Franjevačkog muzeja „Vrata Bosne“. Položeni su i vijenci ispred Spomen obilježja za poginule branitelje u Orašju gdje je opijelo molio oraški župnik fra Bono Kovačević, osobito moleći za poginule i umrle liječnike i medicinsko osoblje.

Kroz nepune 4 godine rada kroz bolnicu su prošli veliki ljudi, ratnici, humanisti, dajući najbolje od sebe. U tim je teškim ratnim uvjetima zbrinuto blizu 20.000 pacijenata i spašeno na stotine života branitelja i civila. U podrumskim je prostorijama samostana prilagođenim za bolničke ratne uvjete obavljeno čak 520 operacija i 2,150 raznih kirurških zahvata. Čak 58 vrhunskih liječnika iz RH te 153 medicinska i nemedicinska djelatnika domaćih kadrova prošlo je kroz Ratnu bolnicu Tolisa. Bolnica je značila život, ohrabrenja svima nama, braniteljima na crti, majkama koje su čekale svoju djecu, svima nama, kazali su bivši pripadnici Ratne bolnice Tolisa, na čijim temeljima danas uspješno djeluje Županijska Opća bolnica Orašje.

„Bolnica je odrađivala jako važan posao u ratnim uvjetima, kako za branitelje tako i civile. Ljudi su vjerovali stručnim uslugama s razine zdravstvene zaštite, vrsnim stručnjacima iz Republike Hrvatske, ali i domaćim vrhunskim kadrovima. U nekim trenucima imali smo dva kirurška tima u dvije prilagođene kirurške dvorane gdje su radili vrsni stručnjaci“ kazao je dr. Iljo Vukić, tadašnji pomoćnik za logistiku. Kata Martinović, bivša glavna medicinska sestra Ratne bolnice Tolise, danas u mirovini naglašava kako to herojsko vrijeme nikada ne smijemo zaboraviti. Ponosna je što je bila dio tog hrabrog tima i kaže kako je Ratna bolnica u svakom trenutku bila pristupačna svima. „Bili smo jedna zaštita i sigurnost vojnicima, roditeljima, djelatnicima i svim građanima“, naglasila je medicinska sestra Kata Martinović. Ana Majić, danas glavna medicinska sestra Doma zdravlja u Odžaku gdje se također nalazi dio Županijske bolnice Orašje, puna je dojmova. Prisjeća se teških dana spašavanja života ali i lijepih trenutaka zajedništva.

Marijan Mijatović Banče, voditelj laboratorija i transfuzije u Ratnoj bolnici Tolisa, svake godine organizira obilježavanje ove obljetnice i okuplja bivše djelatnike. „Emocije su jako, jako velike, jer ponovo srećemo ljude koji su napravili ogroman posao tijekom rata, koji su spasili mnogo života i donijeli na svijet novih života. Velika je radost i sreća biti ponovno s ovim velikim humanim ljudima koji su se stavili na raspolaganje našem narodu tijekom Domovinskoga rata“, kazao je Mijatović.

Susret bivših djelatnika Ratne bolnice Tolisa okončao je prigodnim druženjem i evociranjem uspomena!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više