spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježen Dan Grada Orašja i 31. obljetnica oslobođenja Vidovica

Obilježen Dan Grada Orašja i 31. obljetnica oslobođenja Vidovica

23. listopad povijesni je i važan datum iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje, potpomognute drugim HVO brigadama i uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske, oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada i Kopanice, čime je zaokružen današnji teritorij grada Orašje. Akcija oslobađanja Vidovica i Kopanica pokazala je složnost i neizmjernu hrabrost svih pripadnika postrojbi HVO-a s ovog područja, uz potporu branitelja HV-a, u nastojanju da vrate svoje, u čemu su i uspjeli. Nažalost, bila je to i borba iz koje se neki branitelji više nikada nisu vratili svojim obiteljima i domovima.

U sjećanje na poginule hrabre branitelje, pripadnike 4. bojne 106 HVO oraške brigade koji su živote dali za oslobađanje ovog posavskog prostora, kao i za sve poginule pripadnike Hrvatske vojske, koji su također stradali u obrani ovoga kraja, brojna su izaslanstva iskazala duboko poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli u oslobađanju ovoga kraja.

Vidan Grgić, predsjednik UDiVDR-a 23. listopad Vidovice, koji je sudjelovao u oslobađanju Vidovica kaže kako su emocije danas dvojake. S jedne strane tužne, zbog onih koji više nisu s nama, a s druge strane radosne, jer se okupe svi zajedno koji su bili na ovoj bojišnici, koje vežu ovakve obljetnice, što je prilika i za druženje i evociranje ratnih sjećanja. -„Najupečatljivije za današnji datum 1992.godine je poseban doživljaj vratiti se na svoje ognjište u svoje selo. To je nešto što netko tko nije doživio, ne može razumjeti taj osjećaj, jer ipak mi smo u ovom ratu branili svoje, nismo uzimali tuđe tako da je to nešto posebno. U čast poginulim i umrlim braniteljima, te ratnim vojnim invalidima, svake godine održavamo prigodan program u sjećanje na njih“, kazao je Grgić.

Izaslanstvo ove udruge i bivši branitelji iz Ugljare, te predstavnici Konzulata RH u Orašju predvođeni konzulicom Jadrankom Modrić, skupa s pripadnicima iz  nekoliko brigada HV-a iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Starigrada,  Ivanić Grada, Kloštar Ivanića, koje su branile Vidovice, položili su cvijeće i upalili svijeće kod Spomen obilježja Polje u Vidovicama, gdje je opijelo izmolio vlč. Marijan Brkić. Potom su se pod ratnim zastavama u mimohodu uputili prema središnjem Spomen obilježju u Vidovicama gdje je najprije služena sveta misa koju je predvodio fra Marko Oršolić Prigodne recitacije i tekstove čitali su učenici OŠ A.G. Matoša Vidovice. Nakon misnog obreda i opijela koje je molio vlč. Brkić, te pročitao imena poginulih branitelja i civila, brojna izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće u znak zahvalnosti svim braniteljima za žrtvu koju su podnijeli za današnju slobodu.

-„Za ovaj Grad je danas veliki dan. Dan Grada Orašja određen je po 23. listopadu kada su oslobođene Vidovice. Sjećam se tih vremena kao vrlo teških, gdje su mnogi izginuli i mnogi osakaćeni, roditelja koji danas oplakuju svoje sinove koji su branili ovaj kraj, ovaj grad, našu zemlju, koji su branili slobodu. Velik ponos je ne samo zbog obnove Vidovica i cijeloga grada, nego i ponos na ono vrijeme kada smo se branili vlastitim snagama, što znači da ovaj grad ima čvrste i jake ljude koji vole svoju sredinu. U početku rata je dolazila pomoć iz drugih postrojbi, a u drugoj polovini rata mi smo taj prostor branili sami zajedno sa dobrovoljcima iz Dervente, Broda, Modriče i drugih općina iz Bosanske Posavine“, kazao je gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević prvi puta je u svojstvu prvog čovjeka Grada Zagreba stigao na obilježavanje Dana Grada Orašja. -„Imao sam sastanak u Orašju s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem, prvi puta službeno ovdje u Orašju, a prije toga i u Zagrebu nakon što sam postao gradonačelnik oko nekih bilateralnih tema i suradnje između Grada Zagreba i Orašja. Ovaj put sam odlučio doći upravo za Dan Grada Orašja i u Vidovice kako bi se poklonio i odao počast svim poginulim i nestalim braniteljima u prošlom ratu. Moj otac je rođen i odrastao u Vidovicama, a ovdje je bio i za vrijeme rata i ja sam želio, kao gradonačelnik Zagreba, odati počast poginulim braniteljima. S predstavnicima  brojnih brigada iz različitih dijelova Hrvatske, a tu su i dečki iz zagrebačke Dubrave i zajedno smo zajedno odali počast svim poginulima iz Hrvatske“, kazao je u izjavi za Radio Orašje, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Na koncu današnje obljetnice, Udruga 23. listopad Vidovice uručila je Spomenice Domovinskoga rata  za 4 pripadnika postrojbe Vojska Babe Mare, koji su poginuli u ofenzivi 1995.godine. To su Marko Vincetić – Culja, Ivica Oršolić- Pajkin, Dragan Jovanović – Cigo i Vladimir Oršolić- Mazalo, a Spomenice u ime njihovih roditelja primio je zapovjednik VBM Ivo Dominković Bizi.  Program obilježavanja Dana Grada Orašja okončao je prigodnim  ručkom i druženjem branitelja u kulturnom centru u Vidovicama.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više