spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježena 30. obljetnica vojne akcije Lijeskovac, pripadnika 104. brigade HVO-a

Obilježena 30. obljetnica vojne akcije Lijeskovac, pripadnika 104. brigade HVO-a

U Grebnicama je danas na dostojanstven način obilježena 30. obljetnica vojne akcije pripadnika 104. HVO brigade u kojoj je oslobođen Lijeskovac i područje oko osnovne škole u Grebnijcama. Program u organizaciji koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata 104. brigade HVO-a,  započeo je u crkvi sv. Jakova Markijskog,  svetom misom za poginule i umrle branitelje iz Grebnica, koju je predvodio fra Anto Pušeljić, dekan šamačkoga dekanata i župnik župe Domaljevac.

Nakon mimohoda branitelja,  izaslanstva Udruga iz Domovinskog rata, Vlade ŽP i općine Domaljevac-Šamac, stigla su do Trga branitelja u Grebnicama gdje su uz Spomen obilježje na Snogama položili vijence i upalili svijeće u sjećanje na poginule i umrle branitelje. Na obilježavanju obljetnice, uz ostale predstavnike županijskih i općinskih institucija, bili su predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić. Današnji program okončao je  domjenkom za branitelje, goste i uzvanike. 

Slavko Matić ratni načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 104. HVO brigade, prisjetio se  19. kolovoza 1992.godine kada je u zoru krenula akcija HVO-a tijekom koje su oslobođeni dijelovi Grebnica i dobar dio Lijeskovca i u kojoj je agresor pretrpio ogromne gubitke. Nažalost, nije prošlo bez žrtava ni na strani branitelja, poginulo je 6 pripadnika HVO-a,  a 32 branitelja je ranjeno, kojima je danas iskazano i dužno poštovanje.  

–„Na današnji dan uspješno smo izveli vojnu akciju  i oslobodili dobar dio Grebnica i zavladali prostorom Osnovne škole, te pomjerili našu crtu na nasipu. U toj akciji iz vrlo  nepovoljne pozicije koja je bila do tada, koju je kontrolirao agresor, izašli smo na puno povoljniju poziciju za nas. Dodatni značaj akciji daje činjenica da je akcija prvi put izvedena i uspješno obavljena domaćim snagama, na žalost uz dosta velike žrtve i sa naše strane. Akcija za nas predstavlja prekretnicu u cijelom ratu, jer nakon toga mi na prostoru koji smo obranili i pokrivali kao 104 brigada HVO-a, više nismo ni metar slobodnog prostora izgubili sve do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Čak smo dijelom kasnije i popravili crtu prema Brvniku, odnosno O. Luci i napravili fizički spoj s postrojbama na tom području“, kazao je Slavko Matić napominjući kako se ovakvi događaji nikada ne smiju potisnuti u zaborav! 

-„Svi se moramo okrenuti budućnosti, ali ako ne poznamo svoju prošlost, pogotovo ovu blisku, onda će nam se ona, ne daj Bože i ponavljati. Snagu ovoga slobodnog prostora moramo crpiti iz tih dana, jer da nije bilo hrabrih momaka koji su bili spremni dati svoj život, mi danas ne bi na ovom mjestu  razgovarali“, naglasio je Matić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više