spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježena 30. obljetnica 104. HVO brigade Domaljevac Šamac

Obilježena 30. obljetnica 104. HVO brigade Domaljevac Šamac

Otvorenjem Spomen sobe 104. HVO brigade, polaganjem vijenaca kod  Središnjeg spomen obilježja u Domaljevcu, misom zadušnicom i svečanom akademijom, dostojno je, kako i priliči značajnom povijesnom datumu, jučer u Domaljevcu započelo trodnevno obilježavanje 30. jubilarne obljetnice osnutka 104. domaljevačko-šamačke HVO brigade, postrojbe koja je u ratu obranila geostrateški iznimno važan prostor tijekom Domovinskoga rata, na svojedobnoj oraško-šamačkoj bojišnici. S dubokim pijetetom u svojim molitvama, nazočni su se prisjetili svih 158 pripadnika ove legendarne postrojbe,  koji su za današnju slobodu dali svoje živote.

Nakon svete mise uslijedio je Mimohod počasnog postroja zapovjednika i branitelja 104. HVO brigade, a potom su brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće kraj Središnjeg Spomen obilježja na Trgu u Domaljevcu, gdje je služeno i opijelo uz vojne počasti. Vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata BiH i RH, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti  općine Domaljevac Šamac, zatim predstavnici Skupštine i Vlade ŽP, OS BiH, policije, te predstavnici političkih stranaka.

Spomen sobu 104 HVO brigade, svečanim presijecanjem vrpce otvorio je načelnik Općine Domaljevac Šamac Stjepan Piljić sa izaslanikom ministra branitelja RH, brigadirom Brankom Cindrićem. Načelnik Piljić je na svečanoj Akademiji uputio čestitku svim pripadnicima brigade i uz ostalo kazao. -„Vrline hrabrosti, odlučnosti i zajedništva imala je vojska čista obraza i vojska na strani istine, a to su bili pripadnici 104. HVO brigade. Danas hrvatski narod u BiH vodi drugačiju vrstu borbe, a to je borba za politička, demokratska, a rekao bih i ljudska prava. Ta borba nije laka, ali ukoliko budemo imali minimum vrlina o kojima sam govorio, uvjeren sam da i u ovoj borbi možemo iznijeti pobjedu“, poručio je načelnik Piljić.

U ime Vlade i Skupštine ŽP, čestitku pripadnicima 104. HVO brigade uputio je predsjednik Vlade Đuro Topić, te istaknuo kako Vlada kroz Zakon o dopunskim pravima branitelja, želi materijalno pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji u školovanju i liječenju. Prigodne riječi uputili su izaslanik Branko Cindrić, te načelnik stožera 104 HVO brigade Slavko Matić koji je govorio o ustroju brigade i njenom borbenom djelovanju u zajedništvu sa ostalim brigadama. Uz brojne visoke uzvanike, nazočili su izaslanik Generalskog Zbora RH general Ilija Rašić, izaslanik Saborskog odbora za ratne veterane i predsjednik Hvidre RH Josip Đakić, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, predstavnici brigada HV iz Požege i Sl. Broda i brojni drugi. Učenici OŠ Braće Radića Domaljevac pripremili su literarni rad i pjesmice na temu Domovinskog rata i 104. brigade HVO-a. 

Današnji program obilježavanja 30. obljetnice bio je u znaku pijeteta žrtvama i polaganja vijenaca kraj Spomen obilježja u Baziku i Grebnicama, zatim na Mjesnim grobljima u Novom Selu, Hrvatskoj Tišini, Donjem i Gornjem Hasiću i Zasavici, te Svetih misa u župnim crkvama u Grebnicama i Hrvatskoj Tišini. Obilježavanje 30. obljetnice 104. HVO brigade završit će sutra, polaganjem vijenaca na Spomen obilježju i Gradskom mezarju u Orašju, poručili su iz Organizacijskog odbora u kojem su predstavnici braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine  Domaljevac Šamac. Na kraju dodajmo kako je u subotu prigodnim sadržajima obilježena 30. obljetnica 102. HVO brigada Odžak. -“Sjetiti se s dubokim poštovanjem onih koji su živote položili u obranu i današnju slobodu, naša je sveta zadaća”, zajednička je poruka organiziranih sadržaja obljetnica 102. i 104. HVO brigade.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više