spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježavanje Dana Grada Orašja započelo odavanjem pijeteta poginulim i umrlim braniteljima

Obilježavanje Dana Grada Orašja započelo odavanjem pijeteta poginulim i umrlim braniteljima

Gradsko vijeće Orašje održalo je danas svečanu sjednicu u povodu Dana Grada Orašja, u nazočnosti visokih gostiju i dužnosnika iz BiH i Hrvatske. Prethodno je, u znak dužnog pijeteta svim poginulim i umrlim braniteljima, održano polaganjem cvijeća uz oba spomen obilježja u Gradskom parku, dok je opijelo molio fra Bono Kovačević, župnik Župe u Orašju. Sjednicu je otvorio predsjednik GV  Stanko Vincetić, dok je o razvojnim projektima Grada Orašja govorio gradonačelnik Marijan Oršolić.

Uz  realizirane i projekte koji su u tijeku izdvojio je i planirane, a to su sportska lučica, projekt vrijedan 11 milijuna KM, zatim kabliranje 110 KV voda, projekt BEER fest kojim će se raditi na brendiranju ovoga područja i unaprjeđenju turizma, a solidan je iskorak i u stanogradnji. -“Grad Orašje je multietnična sredina u kojoj ima prostora za sve i u kojoj se trebaju svi ugodno osjećati. Šaljemo poruku jednakosti, nade i pravde u mir i skladan suživot u cijeloj BiH te našem političkom vrhu želimo puno uspjeha na EU putu koji nam treba, jer dobar dio projekata bez pomoći EU bio bi mrtvo slovo na papiru. Zemljopisno a i kulturološki mi smo ionako u srcu Europe i imamo pravo da budemo ono što jesmo – Europljani“, poručio je s govornice gradonačelnik Oršolić.

Prigodne čestitke i poruke uputili su i predsjednik HNS-a i HDZ-a BIH Dragan Čović i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija s kojim Grad Orašje ima potpisan sporazum o prijateljskoj suradnji. –„Ono što smo uspjeli razviti u prethodnih 20 godina, u narednih deset godina moramo još značajnije unaprijediti razvoj ovoga kraja u svakom obliku infrastrukture koja treba omogućiti da se ovdje živi po mjeri čovjeka. Da ovo budu uistinu vrata, s jedne strane vrata za BiH, a s druge strane vrata za EU, na koja ćemo biti ponosni. Bezbroj projekata koji sve razine vlasti u BiH i RH, a siguran sam vrlo brzo i u EU, prepoznavat će kao svoje projekte“, kazao je uz ostalo predsjednik Čović.  

Tijekom sjednice predsjednik GV i gradonačelnik Stanko Vincetić i Marijan Oršolić uručili su javna priznanja Grada Orašja za ovu godinu i to Zahvalnice i mali dukat ŽOK-u Orašje zbog zasluga i doprinosa od osobitog značenja za razvoj i ugled Grada i Dobrovoljačkoj satniji Ban Josip Jelačić Zaprešić – Bistra za pomoć u obrani Vidovica, dok je Plaketa i mali dukat uručena fra Marku Oršoliću, za osobite uspjehe u radu i djelovanju kojima je doprinio razvitku i ugledu Grada Orašja. Fra Marko je nekadašnji gvardijan Župe Tolisa i prvi upravitelj Župe bl. Alojzija Stepinca, te vojni kapelan u vojarni u Bukovoj Gredi, odakle je otišao u zasluženu mirovinu, ali je vrlo aktivan i danas. U zahvali za priznanje fra Marko je istaknuo kako mu je velika čast za ovo priznanje. Zahvalio je što se, kako je rekao, za 30. godina osjetilo da je bio tu i da su napori u poticanju na dobro i prihvaćeni. Čestitao je Gradskoj upravi Dan Grada i poželio da traženjem i nalaženjem novih ideja još više razvijaju ovaj Grad koji postaje sve ljepše za življenje“, poručio je fra Marko. Zahvalnicu u ime ŽOK Orašje primio je predsjednik Miroslav Maroš, a u ime Dobrovoljačke satnije Ban Josip Jelačić Zaprešić – Bistra Smiljan Tomašević, koji je uputio prigodne riječi, a svojem sumještaninu, gradonačelniku Oršoliću uručio prigodne darove.

Glazbeni dio svečane sjednice GV upotpunili su članovi zbora Adoro, a nakon sjednice svečano je otvoren i Lovački dom u 3. ulici u Orašju, čija je vrijednost blizu 200.000 KM . Popratni sadržaj danas je izložba starih razglednica u Gradskom parku, koju je pripremio prof. Marko Matolić, ukupno 30 razglednica za 30. obljetnicu oslobođenja našega kraja.  Posljednji sadržaj je promocija monografije „Od Ratne bolnice do Županijske Opće bolnice Orašje“ autora Nedjeljka Nedića, koja će biti održana u hotelu Navis od 18 sati. 

Obilježavanje povijesnih datuma oslobođenja istočnog dijela tadašnje općine Orašje nastavlja se i narednih dana. Sutra je Dan oslobođenja Kopanica, a program obilježavanja je pomjeren u nedjelju 30. listopada. Započet će svetom misom u crkvi Svetog Mihovila u 11 sati za sve poginule branitelje, a nastavit će se polaganjem vijenaca na Spomen obilježju u Kopanicama, doznajemo od Stjepana Lukačevića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB „25.Listopad“ Kopanice.   

spot_img

najnoviji članci

istražiti više