spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNovih 130 lijekova na Pozitivnoj listi lijekova Županije Posavske

Novih 130 lijekova na Pozitivnoj listi lijekova Županije Posavske

Vlada Županije Posavske je na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽP, usvojila novu Pozitivnu (esencijalnu) listu lijekova ŽP čime je ostvaren značajan iskorak u osiguravanju kvalitetnije i dostupnije zdravstvene zaštite za sve pacijente na području ŽP. Na Pozitivnoj listi lijekova se po prvi puta nalaze svi lijekovi sa Federalne A liste, što ju čini jednom od najkvalitetnijih listi u FBiH, izjavio je ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković.

Na novu Pozitivnu listu lijekova ŽP uvršten je 41 novi generički oblik tj. 130 novih lijekova, među kojima su i lijekovi za oboljenja za koja do sada nije postojao odgovarajući terapijski odgovor na listi lijekova.Također, povećanjem obima lijekova koji su 100% na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP omogućeno je da najosjetljivije kategorije pacijenata, kao što su: djeca, trudnice, pacijenti koji boluju od autoimunih bolesti (Chronova bolest, ulcerozni kolitis, sarkoidoza), pacijenti koji boluju od dijabetesa, pacijenti sa presađenim organima, pacijenti koji boluju od karcinoma, pacijenti koji boluju od težih psihotičnih poremećaja (poremećaji iz spektra šizofrenije, autističnog spektra, bipolarni poremećaji, mentalna retardacija), pacijenti koji boluju od epilepsije, od anemije, oboljeli od Parkinsonove bolesti, pacijenti koji se liječe od ovisnosti, te pacijenti oboljeli od reumatoidnog artritisa, sada imaju besplatne i dostupne lijekove.

Među 923 lijeka koji se nalaze na Pozitivnoj listi, uvršteni su lijekovi najnovijih generacija što će predstavljati značajno financijsko olakšanje za pacijente koji koriste iste. Pozitivna lista lijekova ŽP biti će objavljena u „Narodnim novinama Županije Posavske“, a primjenjivati će se od 01.09.2022. godine, ističu u priopćenju za javnost iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽP.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više