spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNova knjiga Marka Matolića "Povijesni i kulturni prilozi za poznavanje prošlosti Bosanske...

Nova knjiga Marka Matolića “Povijesni i kulturni prilozi za poznavanje prošlosti Bosanske Posavine”

“Povijesni i književni prilozi za poznavanje prošlosti Bosanske Posavine” nova je knjiga iz pera prof. povijesti Marka Matolića. „Duhovni i kulturni život stanovnika Bosanske Posavine već je izgubio i previše i krajnje je vrijeme da udruženim snagama spašavamo kulturne djeliće našega kraja. Koliko god oni sitni bili, na kraju će predstavljati prelijep mozaik života plodonosne ravnice“. Ovim je riječima prije pet godina prof. Matolić završio  svoj jedan tekst i u godinama koje su od tada protekle držao se tog creda i strastveno istraživao lokalnu  prošlost Bosanske Posavine. Ta istraživanja su rezultirala s nekih 100-njak, što većih, što manjih tiskanih radova objavljenih u raznim časopisima i knjigama. Jedan dio tih radova dostupan je za čitanje na internetu, drugi dio samo u papirnatom obliku, a budući su se nalazili na raznim stranama, Matolić je odlučio izabrati njemu najzanimljivije i objaviti ih sabrane na jednom mjestu, u novoj knjizi. Ona nam donosi i povijesne i književne priloge, ali i jedni i drugi pričaju priču o prošlosti Bosanske Posavine. Autor ističe kako se potrudio da ovaj izbor tekstova bude zanimljiv čitateljima  i koristan istraživačima te se nada kako će onima koji žive ili su porijeklom s područja Bosanske Posavine ova knjiga proširiti sliku o njihovom zavičaju, a strancima ili prolaznicima predočiti vrijednosti koje imamo i koje se itekako mogu smještati u širi kontekst povijesnih gibanja.

U prvom dijelu knjige u povijesnim prilozima, Matolić uz ostalo piše o poplavi u Bosanskoj Posavini 1942.godine i preseljavanju ugroženog stanovništva u Šembor (Novo Selo)  kod Bijeljine, zatim o promišljanjima i novim teorijama o porijeklu imena Tolisa, kada i kako je groblje Karaula dobilo ime, te o katoličkom stanovništvu sela Toliške kapelanije za vrijeme “Dubičkog rata” (1788-1791). Dio knjige ispunjen je književnim prilozima, u kojima se nalaze tekstovi o književnom radu franjevaca Toliškog samostana u 19. stoljeću, te osnivanju Napretkove podružnice u Orašju i njen rad tijekom Domovinskoga rata ( 1994-1995), a na samom koncu objavljen je prilog o najdugoročnijoj kulturnoj manifestaciji na području Orašja- pod nazivom Kostrčki Vrabac.

 Nova knjiga prof. Matolića tiskana je u autorovoj vlastitoj nakladi, kao i njegovi prethodni književni uradci, kojom će obogatiti svoj ionako imponzantan knjižni fond s više od 5 000 naslova. Ovu vrijednu povijesnu knjigu svakako bi trebali imati na svojim policama i brojni čitatelji iz Bosanske Posavine, neovisno gdje trenutačno žive, koja bi im, kako napisa autor, trebala proširiti sliku o njihovom zavičaju.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više