spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNa reviji tradicijskoga ruha „Od mora do Save“, predstavljena nošnja toliškoga kraja

Na reviji tradicijskoga ruha „Od mora do Save“, predstavljena nošnja toliškoga kraja

U organizaciji HKUD-a Sv. Ante Cim iz Mostara, u subotu 13. svibnja 2023. godine, održana je revija tradicijskoga ruha „Od mora do Save“ u prostorijama HD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Ovo je četvrta po redu revija tradicijskoga ruha na kojoj su predstavljeni pojedinci i organizacije koji se bave čuvanjem, izradom i rekonstrukcijom narodnih nošnji. Na reviji su predstavljene nošnje iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine od mora do Save. Između ostalih bio je predstavljen i toliški kraj zahvaljujući vanjskom suradniku Muzeja Vrata Bosne gospodinu Dragi Oršoliću iz Tolise.

Riječ je o originalnoj svečanoj ženskoj i muškoj nošnji mladoga bračnog para koji su se spremili k misi na Veliku Gospu. Žena je bila obučena u tkanu vulanu rubinu bresuknjaču iz jednoga dijela. Vezena je šarenom svilom i na krajevima potkićenom šlingom s cvjetnim uzorcima. Opasana je srmenom tkanicom oko pasa i podkasana s prijeda. Ispred sebe opasala je crnu šlinganu glotanu kicelju koja je ukrašena motivima grožđa vezenim žutim koncem. Za kicelju je naprijed i nazad potpasala maramicu svilom vezenu uz dvije ruže i ukrasno zelenje. Na leđima ima kožu od janjeće kože ukrašen s raznobojnim cvjetnim motivima i stakalcima. Budući da je udana žena, na glavi ima vezenu pocalicu i crveni svezač zlatom vezen. Pocalica je ukrašena šarenim cjetićem, srebrenom iglom s paricama, paunovim perom i svježim cvijećem. U ušima ima male dukate. Oko vrata ispod ovratka rubine ima šlinganu kragnu, a ispod nje staklenu guju i ploču velikih dukata. Na rukama ima bordo šticle ukrašene staklenim bijelim zrncima i tkanu pokrivaču. Obula je šivane sandale i bijele raspljetane čorape. Nošnja je originalni komplet rađen 1949. godine.

Muškarac je bio obučen u rubinu i gaće. Vezom je uparen kao i njegova žena, jer nose jednu od najsvečaniji muških i ženskih nošnji. Tkana rubina ukrašena je šarenom svilom na grudima i donjem dijelu rubine te šlingom. Na leđima mu je crni fermen vezen sa smeđim i srmanim gajtanom, a ispod lijeve ruke mu je otarak pavlaka. Opasan je pulanim kajišem i crvenim šalom za koji je zadjenio srebrni sat na lancu. Ruke su mu ukrašene na zapešću bordo šticlama s bijelim staklenim zrncima. Gaće su mu tkane od bijeloga gaćaša pri kraju ukrašene raspljetom. Obuo je crne cipele. Na glavi mu je crni visoki posavski šešir ukrašen paunovim perom, zelenjem i cvitom.

Zahvaljujemo Dragi što nas je i ovaj put predstavio na još jednoj reviji tradicijskoga ruha i nadamo se da ćemo jednoga dana i mi ugostiti jednu ovakvu reviju.

Izvor: FB stranica Muzej Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne

spot_img

najnoviji članci

istražiti više