spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMladi Crvenog križa Orašje obilježili Svjetski dan zdravlja

Mladi Crvenog križa Orašje obilježili Svjetski dan zdravlja

Danas je Svjetski dan zdravlja, a njegovim obilježavanjem želi se uputiti građane na potrebe ukazivanja na značaj održavanja, preventivnih pregleda, čuvanja, ali i održavanja zdravlja, zdravim životnim navikama. Od svog osnivanja na Prvoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije 1948. godine i od stupanja na snagu 1950. godine, obilježavanje je imalo za cilj stvaranje svijesti o određenoj zdravstvenoj temi kako bi se istaknulo prioritetno područje od važnosti za Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Tim povodom, volonteri Crvenog križa Orašje još jednom su na djelu iskazali svoju humanost i osjetljivost s ciljem podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore, a to je zdrava prehrana. Na nekoliko lokacija u Gradu Orašju, kraj Tržnice i u Domu Revira vršili su podjelu jabuka i vode, kao simbola zdrave hrane i na taj način edukacijom građana obilježili ovaj značajan datum, doznali smo od Sare Filipović, predsjednice Mladih CK Općine Orašje.

Svjetski dan zdravlja danas obilježava i Društvo Crvenog krsta/križa BiH, kao i Crveni križ Federacije BiH. –„Za ljeto je planirano organiziranje veće obuke za katastrofe, gdje ćemo osposobiti dodatne kadrove, koji će biti spremni pružiti adekvatnu podršku u slučaju katastrofa, kako u BiH tako i u okruženju“ kazao je Jasmin Nikšić, koordinator za zdravstvo Crvenog križa Federacije BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više