spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMinistrica poljoprivrede RH Marija Vučković na radnom sastanku u Orašju

Ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković na radnom sastanku u Orašju

U prostorijama Vlade ŽP u Orašju jučer je održan radni sastanak predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića i ministrice poljoprivrede u Vladi RH Marije Vučković, a uz domaćine  Đuru Topića predsjednika Vlade ŽP i Matu Brkića ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi ŽP, te Ivu Vincetića predsjednika udruge privatnih poduzetnika Općine Orašje, sastanku su nazočili Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Donko Ivić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HNŽ. Razgovarano je o investicijama RH u poljoprivredu i širokim mogućnostima koje posavski kraj ima u domeni ulaganja u poljoprivredu. Iskustva RH u oblasti financiranja strateških projekata iz poljoprivrede iz EU sredstava i subvencioniranje mehanizacije za obradu zemljišta, također je bila tema jučerašnjeg susreta.  Vlada RH je ponovila svoj kontinuiran pristup raznim oblastima, ulaganjima i investicijama koje dugoročno unaprjeđuju rast i razvoj, kako posavskog kraja, tako i drugih sredina u BiH.

U izjavi za medije ministar Mato Brkić je istaknuo kako sektor poljoprivrede nudi ogromne mogućnosti. –„Radili smo na projektima koji će ojačati suradnju između županija  s hrvatskom većinom i planiramo razvojne projekte u suradnji s Vladom RH kako bi osigurali ostanak naših poljoprivrednih proizvođača na ovim prostorima. Planiramo osposobiti i usavršiti naše poljoprivredne proizvođače u pisanju projekata za pristupne fondove prema EU, te kako napraviti sinergiju između prostora u županijama u kojima su Hrvati većina“, kazao je ministar Brkić.

Ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković istaknula je kako je resor poljoprivrede vrlo snažan za ostanak i razvoj Hrvata u RH i u BiH, odnosno za sveukupni gospodarski razvoj BiH. -„Republika Hrvatska ima veliko iskustvo  i u korištenju pred pristupnih fondova, koji su aktualni u kontekstu suradnje s BiH u upravljanju i provedbi korištenja nekoliko strukturnih investicijskih fondova EU. Stečena znanja želimo brzo i efikasno prenijeti u BiH i konkretizirati ih kroz određene programe i projekte namijenjene rastu malih i mladih, prije svega poljoprivrednih proizvođača, u županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom“, poručila je ministrica Vučković. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više