spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMediacentar Sarajevo u Orašju održao radionicu „Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH“

Mediacentar Sarajevo u Orašju održao radionicu „Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH“

Kroz društveno aktualnu kampanju „Nije sve istina što piše“, organizacija Mediacentar Sarajevo, koja se više od 25 godina bavi jačanjem profesionalnih neovisnih medija,  jučer (16.02.) je u ŠC fra Martina Nedića u Orašju organizirala radionicu „Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH“. Organizatori ističu kako je potreba za jačanjem medijske pismenosti i kritičkog mišljenja kod mladih i ljudi iz njihovog neposrednog okruženja, sve više prisutna u javnosti, čime se smanjuje utjecaj dezinformacija i lažnih vijesti. Bila je to četvrta po redu radionicu za mlade u dobi od 14 do 19 godina, a u projektu je planirano ukupno 10 radionica širom BiH, koje Mediacentar implementira u suradnji s agencijom Boram, uz financijsku potporu Europske Unije.  Kroz suradnju sa ŠC fra Martina Nedića u Orašju organizatori su okupili deset srednjoškolaca koji su tijekom trosatne radionice upoznati s Online medijskim okruženjem, štetnim sadržajima na internetu i verificiranjem informacija i sadržaja na internetu.  

-„Cilj ove radionice je da ojačamo medijsku pismenost mladih koji danas imaju pristup raznim medijima i kroz korištenje društvenih mreža izloženi su raznim dezinformacijama i govoru mržnje. Stoga kod njih pokušavamo probuditi svijest i da ih naučimo kako prepoznati  dezinformacije i govor mržnje i kako im se suprotstaviti“, kazao je projektni koordinator u Mediacentru, Tarik Moćević i dodao, -„Ponekad smo oduševljeni njihovom sposobnošću i spremnošću da se angažiraju kod navedenih  stvari, što su mladi potvrdili kroz mali kviz kojeg smo organizirali na početku radionice. Kroz razgovor smo doznali da manje koriste Facebook, a više Instagram i Tik Tok, mreže s milijunima i milijardama korisnika i informacija od kojih su brojne lažne. Na našim prostorima, posebno u BiH, susrećemo se sa govorom mržnje koji može stvoriti osobne probleme kod mladih kao pojedinaca, a posebno učenika“, rekao je Moćević.

Organizatori navode kako su kroz radionicu pokušali da ih osvijeste i upute na Alate koje mogu koristiti za prepoznavanje dezinformacija i sličnih pojava.  Najveći problem je što se lažne informacije na internetu vrlo brzo šire i za nekoliko minuta su na drugom kraju svijeta i kao takve mogu imati izrazito velike posljedice, posebno za mlade osobe koje su još u fazi razvoja. Na drugoj strani, kroz korištenje društvenih mreža mladi mogu steći korisna nova znanja iz brojnih oblasti.  Organizatori stalno inzistiraju mladima na pozitivnim stranama društvenih mreža i da obrate pozornost na negativne strane društvenih mreža i da se znaju obraniti od istih.

Trenerica Maja Ćalović ocijenila je radionicu jako uspješnom iz razloga što su sudionici došli s vrlo dobrim predznanjem iz medijske i digitalne pismenosti, posebno iz korištenja društvenih mreža. –„Razgovarali smo o štetnim sadržajima s kojima se susreću na internetu, o različitim aspektima digitalne sigurnosti, dezinformacijama i govoru mržnje i mogu reći da smo i mi kroz njihova iskustva dosta naučili. Također su spoznali dosta novih stvari ili su im bile korisne za dopunu dosadašnjih znanja. Nadam se da će im Alati i priručnici koje smo predstavili, biti od koristi u budućnosti. Na kraju radionice pridružila nam se influencerica i modna blogerica Iman Karović, koja je kroz izravan razgovor sa učenicima, govorila o svojem osobnom i profesionalnom iskustvu korištenja društvenih mreža“, istaknula je Maja Ćalović.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više