spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMarijan Arlović ponovno izabran za predsjednika UDiVDR HVO HB, Zajednica podružnica u...

Marijan Arlović ponovno izabran za predsjednika UDiVDR HVO HB, Zajednica podružnica u ŽP

Marijan Arlović, novi je stari predsjednik, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, Zajednica podružnica u ŽP, a dopredsjednici su Slavko Josipović iz Modriče i Mladen Lucić iz Domaljevca. Izbor je obavljen na današnjem 5. redovnom izvještajno-izbornom Saboru Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, Zajednica podružnica u ŽP, održanom u Domaljevcu. Prije početka Sabora, izaslanstva udruga iz svih podružnica, te gosti, položili su vijenac i upalili svijeće kod Spomen obilježju na Trgu u Domaljevcu u sjećanje na sve poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu, a opijelo je izmolio župnik Župe sv. Ane, fra Anto Pušeljić.

Nakon toga, više od 70-ak sudionika Sabora i gosti preselili su se u dvoranu HKC-a gdje je održan radni dio sabora. Pozdravne riječi prisutnima su uputili, u ime domaćina, Stjepan Piljić načelnik općine Domaljevac Šamac, Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP, Ilija Mišković ministar branitelja ŽP, Nikica Tomić predsjednik UDiVDR HVO HB, te donedavni ministar branitelja ŽP Marijan Kopić, kojem je uručena Zahvalnica za rad i angažman u ministarstvu branitelja u proteklih osam godina.  

Nakon izbora radnih tijela Sabora, predsjednik Udruge Marijan Arlović podnio je Izvješće o radu udruge za prošlu godinu, kao i financijske pokazatelje za proteklih 12 mjeseci u kojima je udruga ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu nešto većem od 2.000 KM. Donesena je Oduka o žurnoj izradi novih osobnih iskaznica za članove Udruge, a na koncu se nazočnima kratko obratio novoizabrani predsjednik Marijan Arlović. Po završetku Sabora upriličen je i posjet Spomen sobi 104 HVO brigade u Domaljevcu.  Predsjednik Arlović u izjavi za medije, uz ostalo je kazao, kako će se boriti za povećanje mjesečnog iznosa egzistencijalne naknade za razvojačene branitelje na svim razinama, te da se ona primjenjuje po švicarskom modelu, što znači njeno usklađivanje i rast s rastom troškova života, te daljnje obilježavanje značajnih datuma iz Domovinskog rata.

Nakon što je dobio povjerenje izaslanika za novi mandat od 4 godine, Marijan Arlović je u izjavi za medije istaknuo kako će Udruga ustrajati na izmjenama i dopunama zakona koji se odnosi na status braniteljske populacije, kako u ŽP, tako i u FBiH i RH. –„U prethodne četiri godine brojne stvari su poboljšane, u prvom redu zakon o razvojačenim braniteljima  i njihovoj egzistencijalnoj naknadi na razini FBiH, kao i dopunska prava u ŽP gdje je uvedena egzistencijalna naknada. Navedene mjere su u nekoj mjeri popravile status branitelja  koji su bili u najlošijem položaju, ali svakako nisu riješile sva njihova pitanja“, kazao je Arlović i poručio kako će nastaviti raditi na poboljšanju  zdravstvene zaštite branitelja, kako na primarnoj, tako i na sekundarnoj razini. –„Tražit ćemo i da se povećaju izdvajanja za egzistencijalne naknade u ŽP i FBiH po Švicarskom modelu koji je predviđen za sve druge kategorije u Federaciji, osim za razvojačene branitelje“, naglasio je Marijan Arlović, te izrazio očekivanja nastavka dobre suradnje sa izvršnom i zakonodavnom vlasti, u prvom redu ministarstvom branitelja ŽP.

Aktualni ministar branitelja u Vladi ŽP Ilija Mišković je istaknuo kako je dobro upoznat s radom udruga i problemima branitelja. –„Vlada ŽP i ministarstvo će u narednom periodu pokušat nadograditi i proširiti prava branitelja u okviru mogućnosti koje pruža Proračun i Grant za branitelje. Skupa krovnom udrugom na čelu s Nikicom Tomićem pokušat ćemo na federalnoj razini pokrenuti izmjene nekih zakona koji ne idu u prilog braniteljima. Zajedničkim snagama ćemo raditi na poboljšanju statusa branitelja“, poručio je ministar Ilija Mišković. Predsjednik UDiVDR HVO HB Nikica Tomić je zahvalio svim sudionicima na konstruktivnom sudjelovanju, te naglasio kako se treba nastaviti sa reevidencijom  članstva, izradom registra branitelja i magnetnih članskih iskaznica.

Kompletno izvješće s ovoga Sabora emitirat ćemo idućega četvrtka 23. ovoga mjeseca u emisiji Heroji Posavine od 13,00 sati.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više