spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiLovačka udruga "Sava" Orašje broji 10 sekcija s oko 480 lovaca

Lovačka udruga “Sava” Orašje broji 10 sekcija s oko 480 lovaca

Lovačka udruga Sava Orašje gospodari s lovištem ukupne površine 12.966 hektara. Udruga broji 10 sekcija s oko 480 lovaca i svaka ima lovački dom kojeg infrastrukturno uređuje. Najstariji član LU Sava Orašje je 82-godišnji Ilija Draganović iz Matića, s titulom počasnog člana i 52 godine lovačkog staža. Kada je u pitanju pomlađivanje članstva, predsjednik LU Sava Orašje Josip Pejić ističe kako u tome prednjači sekcija Oštra Luka koja ima 80 lovaca, a od toga je više od 30 posto lovaca do 30 godina starosti. –„U udruzi imamo 82 počasna člana, a u tijeku je učlanjenje i već imamo 15-tak novih pripravnika za polaganje u 2024. godini, a također u Udruzi imamo i nekoliko žena“, naglasio je Pejić.  

U osvrtu na protekli period, Pejić je istaknuo kako je Udruga u 2022. godini završila izgradnju i uselila u objekt u središtu Grada Orašja, a glavni zadatak u tekućoj godini bio je rješavanje hladnjače koju Udruga po zakonu mora imati. –„Do kraja godine će hladnjača biti pod krovom i napravljena je po svim standardima koje je zakon propisao, sa komorom (3,50 m x 2,40 m) i pretkomorom (3,5×3 metra) za držanje divljači u slučaju pandemije, što je bio sada slučaj sa Afričkom svinjskom kugom, a čak može služiti i u javne svrhe“, kazao je Pejić i naglasio kako je lovni potencijal dobar, od niske divljači, zeca, srneće divljači, a u zadnjih nekoliko godina pojavio se čagalj koji je vrlo interesantan za ovdašnje lovce. –„Svaka sekcija je odradila svoje zadatke, a trenutačne aktivnosti Udruga je usmjerila u pripreme za organizaciju lovačke zabave. Koncem veljače se zatvara lov, a otvaranje lova na srndaća je planirano 15.5. , pa od 01.08. lov na prepelicu, a od 01.09. lov na divlju patku i  gusku i tako kroz cijelu godinu lovci se nalaze u prirodi. Naša zadaća nije samo da lovimo divljač, nego da je držimo na okupu. Imamo profesionalno zaposlenog lovočuvara koji svoju zadaću obavlja na vrlo dobroj razini. Preko godine se pojavi desetak prijava kada naši lovci unutar sustava prekrše određena pravila i lovačku etiku, ali nema ništa zabrinjavajućeg“, zaključio je predsjednik LU Sava Orašje Josip Pejić.

U novom objektu Lovačke udruge Sava Orašje, posljednju ovogodišnju sjednicu održao je Upravni odbor Lovačkog saveza Herceg Bosna. Raspravljalo se o raznim temama iz lova, lovačkog turizma i sumiranja zadataka koje je Savez zadao u ovoj godini, kao i onima koji ostaju za iduću godinu. Na čelu Lovačkog saveza Herceg Bosna već drugu godinu je Dragan Guberac koji je dugo u strukturama LS Herceg Bosna. U proteklih godinu dana je kaže, radio na sagledavanju problematike na prostoru gdje Savez ima svoje članice. LS HB broji oko 10 tisuća lovaca i gospodari s 1.101.365 hektara lovne površine. Na prostoru kojeg pokriva od Posavine, Središnje Bosne, preko Hercegovine do Neuma, djeluje 56 članica, od kojih su 53 lovačke udruge, a tri dolaze iz reda gospodarstvenika. –„Problemi su različiti, ovisno o kojem terenu se radi, ali možemo biti zadovoljni jer živimo na prostoru gdje su problemi svakodnevni i svake vrste. Promatrajući situaciju u godini koja je na izmaku i teritorij kojim gospodarimo preko naših članica, izuzetno teška situacija je na prostoru Središnje Bosne.Tu se očito politička situacija prelila i na naše lovce koji u svom političkom metežu pokušavaju zadržati svoja osnovna prava, da imaju svoje lovište i pravo da mogu loviti u skladu sa zakonom o lovstvu FBiH. Moram pohvaliti odličnu suradnju lovačkih udruga na prostoru ŽP s aktualnom vlasti, kao i onu prije. Smatram da je tu uspostavljena suradnja na zavidnoj razini, da su to partnerski odnosi lovaca i vlasti na prostoru ŽP“, ustvrdio je Guberac.

Što se tiče najtežih problema u tekućoj godini, Guberac je na prvo mjesto stavio pojavu Afričke svinjske kuge, a lovci su kaže, aktivno uključeni u sprečavanje pojave i njezino širenje. –„Svoje aktivnosti lovci provode kroz pojačan broj odstrela, praćenje stanja na terenu, kao i poduzimanje svih mjera koje su nama nadležne institucije dale da provodimo. Problem pojave Afričke svinjske kuge nije prisutan samo u Posavini, jer se u  konačnici pojavila i na području Hercegovine. Smatram da u Posavini za sada dobro radimo, jedan slučaj divlje svinje je bio sumnjiv, ali nismo imali pojava u većem broju, što je zadovoljavajuće“, istaknuo je Guberac.

Nakon radnog dijela sjednice, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosna Dragan Guberac uručio je predsjedniku Županijskog vijeća za lovstvo ŽP Marinku Džoiću prigodnu sliku sv. Huberta, uz želju da sv. Hubert čuva i štiti njihov novi lovački dom i sve članove ove lovačke udruge. Sjednici UO LS HB nazočio je i predsjednik Lovačkog saveza Republike Hrvatske Ivica Buda, sa svojih pet potpredsjednika, što daje još jednu dimenziju dobre suradnje i međusobnog uvažavanja i poštivanja dva prijateljska saveza koji zajedno rade na brojnim projektima kada je u pitanju zaštita divljači, okoliša i svega drugog. –„Hrvatski lovački savez ima lakši pristup Europskim fondovima i tu su prepoznali nas kao partnera, gdje se nadam da će nešto od projekata koji su u fazi odobravanja, zaživjeti i kod nas na terenu i da ćemo zajedničkim snagama postići još bolje rezultate. Vrijeme je turbulentno sa dosta izazova, ali su lovci spremni da sve što se stavi pred nas bude realizirano na vrijeme“, poručio je Dragan Guberac predsjednik LS Herceg Bosna.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više