spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiLegendarna 106. HVO brigada Orašje, obilježila 32. obljetnicu

Legendarna 106. HVO brigada Orašje, obilježila 32. obljetnicu

Na današnji dan 15. svibnja 1992.g. ustrojena je  legendarna 106. HVO brigada Orašje, koja je u svojim redovima imala blizu 5.500 neustrašivih pripadnika. Stalnih je bilo 3.500, ranjeno je blizu 1.000 branitelja, a za slobodnu i nepokorenu rodnu grudu, život je dao 271 pripadnik 106 HVO brigade. Od početka svibnja 1992 počinje utvrđivanje crte obrane na oraškom području, a na današnji dan 1992.godine dolazi do preustroja Prve oraške brigade Teritorijalne obrane, formirane 3 mjeseca ranije, u 106 brigadu HVO-a.

U višemjesečnom paklu rata, kada je neprijatelj koristio svo raspoloživo naoružanje, linija fronte se pomicala svugdje, ali ne i kod Orašja.  Mnogi branitelji, iako bez ikakvog vojnog iskustva, hrabro su stali na branik Domovine i upravo su oni bili graditelji naše novije, slavne povijesti! Pod zastavom 106. HVO brigade ravnopravno su stajali Hrvati i Bošnjaci, a njihovo domoljublje, zajedništvo i isti cilj, obraniti Orašje i njegova sela,  stvorili su čvrstu i nesalomljivu legendarnu postrojbu.

Iskazivanjem pijeteta poginulim braniteljima iz Republike Hrvatske i polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja u „Polju“ u Vidovicama, započeo je program obilježavanja 32. obljetnice legendarne 106. HVO brigade Orašje. Potom je u Župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju služena sveta misa za poginule i umrle branitelje, koju je predvodio župnik fra Bono Kovačević u suslavlju s Vojnim kapelanom fra Marinkom Živkovićem i fra Markom Oršolićem.

U gradskom parku, kod oba Spomen obilježja, u nazočnosti velikog broja građana Orašja i gostiju, brojna izaslanstva braniteljskih udruga iz BiH i RH, zatim predstavnici civilnih struktura vlasti Grada i Gradskog vijeća Orašje, Vlade i Skupštine ŽP, političkih stranaka, te predstavnici gradova i županija u RH su položila vijence i upalila svijeće u znak sjećanja na 271 poginulog pripadnika 106. HVO brigade Orašje. Opijelo su molili fra Bono Kovačević, glavni oraški imam Redžo efendija Sivić. Program je nastavljen svečanom akademijom u dvorani Kulturnog centra Ivo Gregurević,

Na početku svečane akademije, ratni stijeg 106. HVO brigade u dvoranu je unio Marko Ivanović predsjednik zajednice Udruga HVIDRE ŽP. U ime Organizacijskog odbora za obilježavanje obljetnice, obratio se Pavo Kosić, predsjednik UDiVDR-a HVO 106 brigade Orašje. Prigodne riječi je uputio gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić koji danas uspješno vodi našu lokalnu zajednicu. Potom su se nazočnima u ime Vlade ŽP,  koja pruža veliku potporu u obilježavanju svih obljetnica i sadržaja vezanih uz Domovinski rat, obratili predsjednik Vlade i ministar branitelja ŽP Đuro Topić i Ilija Mišković.

Legendarna 106 HVO brigada, tijekom Domovinskog rata je imala neprocjenjivu potporu iz RH, a u obrani ovoga kraja, pripadnicima HVO-a priključili su se i dragovoljci iz svih krajeva Lijepe naše. Moralnu potporu i još jaču snagu  branitelji su dobili zbrinjavanjem žena, djece i starije populacije u RH, koja i danas daje važnu potporu braniteljima, njihovim obiteljima, kao i Hrvatima u BiH. U ime potpredsjednika Hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, obratio se Ante Zelić posebni savjetnik ministra, a program je završio prigodnim domjenkom i druženjem u dvorani na bazenima u Orašju.

Cjelokupan program sjećanja na dan kada su prije 32 godine branitelji ponosno stali pod zastavu herojske brigade i po cijenu vlastitih života, hrabro i odlučno krenuli u obranu svoje rodne grude, odvija se pod motom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“, a u organizaciji četiri Udruge proistekle iz Domovinskoga rata Grada Orašja. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više