spot_img
38.5 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiKrižni put ponovno u Oštroj Luci, na Cvjetnicu

Križni put ponovno u Oštroj Luci, na Cvjetnicu

Nakon dvije godine stanke, zbog koronavirusa, u Oštroj Luci je jučer (10.04.2022.godine) na Cvjetnicu održan tradicionalni 24. Križni put u sjećanje na sve žrtve Domovinskoga rata. Mještani Oštre Luke i okolnih mjesta i ove su se godine okupili na Nedjelju Muke Gospodnje kako bi se prisjetili „križnog puta“ na kojem su se u ratu našli naši branitelji i civili. Ovim hodočašćem bivšom prvom crtom obrane, sudionici Križnog puta iskazali su duboko poštovanje neustrašivim braniteljima, koji su svojim životima branili i obranili svoju rodnu grudu, čiju žrtvu nikada neće prepustiti zaboravu.

Dostojanstveno, u molitvi i u mislima s onima koji više nisu s nama, brojni mještani, predvođeni župnikom vlč. Zlatkom Ivkićem, prisjetili su se 36 poginulih branitelja i 11 civila, od kojih je 6 izgubilo život nakon rata od zaostalih mina, ali su molitve bile upućene i za sve stradale u ratnim događanjima. Križni put je krenuo uobičajeno u 14 sati tradicionalnom putanjom od Špionjaka pa bivšom crtom obrane, do Spomen obilježja u Oštroj Luci, gdje su u sjećanje na poginule umrle i nestale branitelje, te stradale civile, upaljene svijeće i održano opijelo, a potom u crkvi služena i Sv. misa zadušnica.

Iako godine ostavljaju traga, mnogi roditelji i obitelji poginulih nisu željeli propustiti prigodu i ponovno, u sjećanje na svoje najmilije, pješačiti prvom crtom bojišnice gdje se, neizmjernom hrabrošću i domoljubljem, branila rodna gruda i svoj narod. Uz njih, na jučerašnjem Križnom putu sudjelovali su i predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata predvođeni Marijanom Arlovićem, predsjednikom Zajednice podružnica Udruga dragovoljaca i veterana HVO ŽP, kao i brojni mještani Oštre Luke i okolnih župa.

Uz zahvalu na nesebičnoj žrtvi i današnjoj slobodi, ovaj Križni put želi očuvati sjećanje na iznimno teške ali i svijetle trenutke naše novije povijesti i prenositi istinu o Domovinskome ratu na generacije koje dolaze, jer ta žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena. Podsjetimo, prvi Križni put u Oštroj Luci održan je prve godine po okončanju rata ,1996.godine. kojega je  predvodio tadašnji dekan i župnik Župe Oštra Luka-Bok vlč. Mato Hrskanović.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više