spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiJavni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery

Javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje financira Europska unija, u srijedu 28. prosinca, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog utjecaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ciljevi ovog poziva jesu doprinos ublažavanju negativnog poremećaja na tržištu repromaterijala tijekom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, nastalih kao posljedica pandemije Covid-19 i rata u Ukrajini, doprinos ublažavanju klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, te podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište. Interventna mjera podrške će biti realizirana kroz financijsku podršku za nabavku mineralnih gnojiva (NPK, KAN i UREA), financijsku podršku za nabavku sustava za navodnjavanje, te financijsku podršku za zaštitu od mraza.

Prihvatljivi podnositelji prijava na ovaj javni poziv su mikro, mala i srednja poduzeća i/ili zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača koje se bave proizvodnjom i/ili preradom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda. U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 2 milijuna KM, a sredstva podrške po jednom podnositelju prijave mogu iznositi od 15.000 KM do maksimalno 300.000 KM, dok iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1.500 KM do 8.000 KM.

Za svaki projekat podnositelj prijave mora osigurati sufinanciranje u ukupnim prihvatljivim troškovima u iznosu od minimalno 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova. Podnosilac traženo sufinanciranje može osigurati iz vlastitih sredstava ili kroz sudjelovanje kooperanata. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava kroz mjeru podrške koju osiguravaju Projekti iznosi 75% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova, odnosno minimalno 15.000 KM ili maksimalno 300.000 KM po predloženom projektu.  Prijave se mogu podnijeti od 15.01.2023. godine, dok je krajnji rok za prijavu 28.02.2023. godine, do 15:00 sati. Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sustava dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/  koji je osigurao EU4AGRI projekt. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više