spot_img
21 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiHumanitarni broj 17023 za pomoć stradalom stanovništvu Turske i Sirije

Humanitarni broj 17023 za pomoć stradalom stanovništvu Turske i Sirije

Društvo Crvenog križa BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske uslijed razornog potresa koji je pogodio dvije zemlje. Aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem donirate 2KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja. (Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.)

Također, Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna, posredstvom Društva Crvenog križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu. Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta u ove dvije zemlje, ističu kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti lokalno prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju. Iz Crvenog križa BiH pozvali su i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građane BiH da se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više