spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGrađani Orašja prisjećaju se katastrofalnih poplava iz svibnja 2014.godine

Građani Orašja prisjećaju se katastrofalnih poplava iz svibnja 2014.godine

U vrijeme kada građani BiH, u pojedinim dijelovima zemlje, ovih dana proživljavaju teške trenutke zbog poplava, građani ŽP prisjećaju se katastrofe koja je prije devet godina u svibnju zadesila ovo područje. Najteže je bilo 18. svibnja 2014.g. kada je došlo do puknuća obrambenog Savskog nasipa u Kopanicama, što je uzrokovalo katastrofalne poplave koje su pogodile općinu Orašje. Unatoč nadljudskim naporima stanovništva, poplavne vode rijeke Bosne iz pravca Šamca, a kasnije  i rijeke Save su do 23.05.2014. godine poplavile blizu 70% teritorija općine Orašje. Poplave su pričinile ogromne štete na obiteljskim kućama i gospodarskim zgradama, njivama, plastenicima, voćnjacima i javnim objektima. Voda je zahvatila 2.180 obiteljskih kuća i oko 70 % poljoprivrednih usjeva i gospodarskih objekata, a ukupno popisana šteta iznosila je 80 milijuna i 602 tisuće KM. Uz pomoć donatora i proračunskih sredstava obnovljen je dio oštećenih stambenih prostora, a zahvaljujući međunarodnim organizacijama obnovljena je većina poplavljenih objekata javne namjene. Zbog pretrpljenih trauma i neugodnih iskustava, svaka obilnija kiša i porast vodostaja rijeka izazivaju nemir i strah kod građana kojima je voda u  svega nekoliko sati odnijela sve što su stjecali tijekom života, a zbog čega je jedan dio mještana istočnog dijela grada Orašja odlučio spakirati kufere i odseliti. „Najprije ratna razaranja, a kada smo se obnovili i počeli normalno živjeti pogodila nas je poplava i odnijela sve u što smo ulagali, više nemamo snage i zato selimo u inozemstvo“, kazali su nam tada pojedini mještani, nakon što su tijekom dva desetljeća doživjeli dvije velike katastrofe. Trenutačno se Sava izlila u nebranjeni dio, na poljoprivredna zemljišta, pri čemu su se i pojedine vikendice našle u vodi.

Kako bi se uvjerili u stabilnost vodozaštitnih objekata u Posavini danas će područje Županije Posavske (Odžak) obići direktor AVP Sava Sejad Delić s pomoćnikom, rukovoditelj sektora za upravljanje vodama Almirom Prljačom, u pratnji ravnatelja Civilne zaštite Županije Posavske Ilijom Jezidžićem. Na tom su potezu imali i intervenciju u Svilaju na saniranju klizišta što je na vrijeme sanirano, tvrde u Civilnoj zaštiti Županije Posavske.

„U Županiji Posavskoj se nakon 2014. poplavne godine značajno povećao stupanj zaštite od poplava, jer je na cijelom dijelu zemljanih nasipa u Posavini trenutačno zaštitno nadvišenje na stogodišnje vode, plus 1,20 metara. Izgrađen je i čvrsti parapetni zid u Grebnicama. Smatram da nema bojazni od postojećeg nadolaska vodostaja rijeka u Posavini. Za sada je još uvijek mjera Pripremno stanje obrana od poplava, dakle prvi stupanj, nakon čega tek idu redovite mjere. Budući nema ugroze od poplava, stanje je stabilno te predviđam da će se na tom stadiju i zadržati“, izjavio je ravnatelj Civilne zaštite Županije Posavske Ilija Jezidžić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više