spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGrad Orašje spremno dočekuje svoj Dan 23. listopad, dodjela javnih priznanja na...

Grad Orašje spremno dočekuje svoj Dan 23. listopad, dodjela javnih priznanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

Sve je spremno za obilježavanje Dana Grada Orašja 23. listopada. Toga su dana 1992.g. oslobođene Vidovice, koje je srpski agresor okupirao početkom svibnja iste godine, a vraćanjem sela pod nadzor HVO-a zaokružen je današnji prostor Grada Orašja, pa je tadašnje Općinsko vijeće Orašje donijelo odluku da se 23. listopad slavi kao Dan Općine, danas Dan Grada Orašja.

Sadržaji tim povodom počinju sutra gastro manifestacijom, odn. pripremom fiša i čobanca na parkingu stadiona Goal u Orašju. Dvadesetak ekipa u spremanju ovih ukusnih delicija s kuhanjem će početi u 08,00 sati ujutro, a oko popodne trebala bi biti i degustacija za sve posjetitelje. Organizatori su LU Sava i RU Šaran Orašje, koji su pozvali sve građane da im se pridruže na ovom  jedinstvenom gastro događaju.  

Središnji program Dana Grada Orašja 23. listopada u nedjelju će se odvijati u Vidovicama, Program će započeti u 10,30 sati kod Spomen obilježja Polje, gdje će biti iskazano poštovanje svim poginulim braniteljima iz Republike Hrvatske, a nakon toga će se održati i sveta misa za poginule branitelje kod Spomen obilježja u Vidovicama u 11,00 sati. Poslije mise uslijedit će i polaganje vijenaca i paljenje svijeća u znak pijeteta svim poginulim i umrlim braniteljima.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO H-B 23. listopad Vidovice taj će dan organizirati svečani ručak i kulturno-umjetnički program za sve bivše branitelje, građane i goste, u novosagrađenoj hali ZZ Agroobjeda, kod groblja. U večernjim satima program seli u Orašje, gdje će od 19,00 sati u Navisu biti održan četvrti susret pjesnika u Posavini, u organizaciji Matice hrvatske Orašje. Popratni sadržaj toga dana je tradicionalna utrka sportskih pasa na Crpnoj pumpi u Tolisi, u prijepodnevnim satima, dok će u 11,00 sati u ŠC fra Martina Nedića biti održan Pozivni međunarodni brzopotezni turnir u šahu Orašje 2022, u organizaciji Šahovskog kluba Orašje. Natjecanje će biti u dvije kategorije, za seniore i kadete, a za najuspješnije su pripremljene i prigodne nagrade.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Orašja središnji je dio proslave Dana Grada u ponedjeljak 24. listopada, a održat će se u amfiteatru ŠC fra Martina Nedića u podne. Na sjednici će biti dodijeljena javna priznanja Grada Orašja za ovu godinu. Petnaestak minuta prije početka sjednice iskazat će se poštovanje poginulim i umrlim braniteljima, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja u Gradskom parku, a poslije svečane sjednice bit će otvorenje Lovačkog doma u 3. ul., preko puta parka te svečani domjenak. Posljednji sadržaj je predstavljanje monografije autora Nedjeljka Nedića pod nazivom „Od ratne bolnice do Opće-Županijske bolnice Orašje“, koje će biti održano od 18,00 sati u Navisu. Centar za kulturu Orašje pripremio je za taj dan popratni sadržaj u Parku Orašje: Izložba starih razglednica.

Predsjednik Gradskog vijeća Orašja Stanko Vincetić pozvao je sve građane da svojim dolaskom, na predviđene sadržaje, uveličaju ovogodišnji program obilježavanja Dana Grada Orašja.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više