spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti„Dani otvorenih vrata“ u Tolisi u povodu 200. obljetnice prve Pučke škole...

„Dani otvorenih vrata“ u Tolisi u povodu 200. obljetnice prve Pučke škole u BiH

Prvo sustavno obrazovanje puka u Bosni i Hercegovini krenulo je prije dva stoljeća iz Tolise, osnivanjem prve Pučke škole u našoj zemlji. Fra Ilija Starčević je 1823 godine izabrao upravo Tolisu za kolijevku obrazovanja u BiH, gdje je osnovao prvu Pučku školu, koju je u prvoj školskoj godini pohađalo između 80 i 100-inu učenika. Za potrebe obrazovanja, fra Ilija je izgradio posebnu zgradu, prvu takvu u cijeloj ondašnjoj Bosni, preuzeo je nastavni plan i program iz Hrvatske i zaposlio civilnog učitelja Iliju Boričića iz Cernika kod Nove Gradiške. Ostalo je povijest!  

„Povodom velikog jubileja, Osnovna škola fra Ilije Starčevića Tolisa je, u suradnji s Vladom ŽP i Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, Franjevačkim samostanom Tolisa i Zakladom Terra Tolis ,te uz potporu Grada Orašja, kroz ovu cijelu godinu realizirala bogat program koji završava Danima otvorenih vrata od 15. do 17. studenog o.g. U sklopu ovog jubileja i 100-e godišnjice izgradnje druge samostanske zgrade u kojoj je smješten Muzej Franjevačkog samostana „Vrata Bosne“, Hrvatska pošta Mostar tiskala je prigodne poštanske marke, a urađena je i Filatelistička zbirka s ovim markicama. Početkom lipnja, u programu dana Tolise predstavljena je Monografija o fra Iliji Starčeviću pod nazivom „Svjedok svjetlosti“ autora Mate Nedića, koja naglašava njegov značaj za razvoj školstva u BiH, kao i društvene i povijesne prilike u kojima je fra Ilija živio i djelovao. Iz tiska je nedavno i izašla i druga knjiga Mate Nedića „Spomenica prve pučke škole u BiH“, s bitnim činjenicama iz života škole kroz dva stoljeća njezina postojanja i temama o kojima se u široj javnosti malo zna i koje nisu obrađivane u dosadašnjim publikacijama sličnog tipa, kao što su knjige „150 godina Osnovne škole u Tolisi“ i „Najstarija pučka škola u Bosni i Hercegovini“. U lipnju je raspisan i natječaj za izbor najboljih učeničkih radova na temu „Moja škola“, na kojem su sudjelovali učenici iz osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH, a proglašenje nagrađenih radova i njihova izložba održat će se u sklopu Dana otvorenih vrata“, kazao je u programu našega radija Mario Oršolić, član Organizacijskog odbora za obilježavanje ove obljetnice. Dodao je kako je u organizaciji Franjevačkog samostana Tolisa u listopadu,  u Samostanu održan međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup pod nazivom „Franjevci i školstvo u BiH“.

Ravnateljica OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa Nataša Oršolić ističe kako je prva Pučka škola u BiH mijenjala četiri lokaliteta, a zgrada u kojoj se trenutačno nalaze je četvrti objekt, koji djeluje od 1967 godine. Trenutačno školu pohađa 167 učenika, u centralnoj školi u Tolisi, te u područnoj školi u Kostrču, s kojima radi 46 djelatnika i nastavni je proces u potpunosti kadrovski pokriven.  

Škola je, naglasila je ravnateljica Oršolić, imala jako puno aktivnosti za ovu obljetnicu, koje su se prožimale kroz ovu godinu. Istaknula  je projekt „Djevojke u znanosti“ realiziran u suradnji s bivšim učenicama ove škole koje su danas vrlo uspješne i priznate u svojim strukama, među kojima su doktorice znanosti prepoznate u cijeloj Europi. One su kroz video poziv učenicama škole govorile o svom školovanju i uspjehu, ali i problemima s kojima su se susretale na tom putu. „Drugi projekt je „Putujemo kroz vrijeme“ koji traje cijelu godinu u sklopu kojega su učenici upoznati s materijalima i predmetima koji su se koristili kroz povijest i uspoređivali ih s današnjim nastavnim predmetima. Upriličene su i stare igre koje su nekada igrali bake i djedovi, zatim projekt „Kuhinje naših baka“  s gošćama koje su s učenicima pripremale tradicionalnu hranu. Održana je i modna revija starih narodnih nošnji, a jedan dan su učenici pisali pod svijećama, u sklopu projektu „Škola nekada i sada“, gdje su gosti bili bake i djedovi koji su prenijeli svoje iskustvo iz škole i usporedili ih s današnjim, što je učenicima posebno bilo zanimljivo. Rezultat toga je Etno izložba postavljena u holu škole. Upriličena je i glumačka radionica pod nazivom „Moja škola“ koju je organizirala bivša učenica glumica Josipa Oršolić“, kazala je ravnateljica Oršolić.     

Program obilježavanja 200. obljetnice prve Pučke škole u BiH završit će Danima otvorenih vrata, na kojima će sudjelovati gosti iz cijele BiH i iz Republike Hrvatske. U srijedu 15.11. u 18,30 sati, predviđeno je polaganje vremenske kapsule, ispred biste fra Ilije Starčevića, u koju će biti spremljene različite poruke za buduće generacije, likovni radovi i važni dokumenti, s puno fotografija i drugih aktualnosti iz škole. Planirano je da kapsulu položi Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, koja je i visoka pokroviteljica ovoga događaja. Nakon toga je promocija knjige „Spomenica prve pučke škole u BiH“, Mate Nedića i prigodnih poštanskih markica u dvorani Dvor od 19,00 sati.

U četvrtak 16. studenog od 10,00  sati u školi će biti sportska natjecanja na kojem će sudjelovati blizu 150 učenika iz svih škola u Županiji Posavskoj i iz Republike Hrvatske. Oni će odmjeriti snage u šahu, nogometu, stolnom tenisu i odbojci. U 12,30 sati je sadnja Gupčeve lipe, koju će s Instituta iz Zagreba donijeti Tomislav Dubravac. Nakon toga od 13,00 sati je smotra učeničkog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola, na kojem se očekuje nastup 200-njak učenika.

Posljednjega dana, u petak 17. studenog u Dvoru će od 13,00 sati biti izložba učeničkih radova učenika osnovnih i srednjih škola u BiH, pristiglih po natječaju na temu „Moja škola“ i proglašenje najboljih. Pristigla su ukupno 104 rada, a 32 su nagrađena. Dolazak su potvrdili većina nagrađenih škola iz naše županije i drugih krajeva iz BiH. Dani otvorenih vrata će okončati kulturno-zabavnim programom bivših učenika OŠ fra Ilije Starčevića, koji će se predstaviti s folklorom, glumom, pjesmom, likovnim radovima. Susret s bivšim učenicima i ovaj program će biti od 19,00 sati u Dvoru.

Prema riječima ravnateljice Oršolić, plan je idućega tjedna uraditi i obljetničku fotografiju, u tijeku je i oslikavanje zidova oko škole, a radit će se i kalendar za 2024.godinu na kojem će biti predstavljeni projekti koji su realizirani povodom obljetnice, a u pripremi je i Bojanka – Slovarica koja će se moći koristiti i kao materijal za nastavu.

Uz zahvalu svim akterima koji su dali svoj doprinos obilježavanju dva stoljeća prve Pučke škole u Bosni i Hercegovini, ravnateljica Oršolić i član Organizacijskog odbora Mario Oršolić uputili su pozivnicu svim građanima grada Orašja, ali i susjednih općina, da dođu na predstojeće sadržaje i budu dio ove velike povijesne i lijepe priče. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više