spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiČetiri učenice iz Orašja među najboljim autoricama videa iz fizike

Četiri učenice iz Orašja među najboljim autoricama videa iz fizike

Četiri učenice iz Orašja, Ida Fitozović, Lucija Maskaljević, Josipa Leovac i Magdalena Nedić su među najboljim autoricama videa iz fizike i pokazale su se kao veliki znalci u  oblasti prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (oblast STEM), sudjelujući u projektu „Djevojke objašnjavaju fiziku“. Ovaj projekt ima za cilj edukaciju i promociju djevojaka kao uzora u svojim školama i zajednicama kada je u pitanju oblast fizike, a generalno i STEM oblasti. Imajući taj cilj u vidu, u sklopu projekta je organizirano natjecanje za 30 najboljih video sadržaja koji objašnjavaju procese, pojave, lekcije ili eksperimente iz oblasti fizike, ali na jednostavan način, pod motom “Objasni kako bi voljela da se tebi objasni”.

Natjecanje je bilo otvoreno za učenice osnovnih i srednjih škola iz općina i gradova: Bihać, Prijedor, Bužim, Cazin, Kozarska Dubica, Novi Grad, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Drvar, Tuzla, Srebrenik, Gradačac, Orašje, Bosanska Krupa i Brčko Distrikt. Među više od 140 pristiglih video priloga, odabrano je 30 najboljih, a među njima su i 4 najbolja video materijala iz fizike, čiji su autori učenice iz Orašja; Ida Fitozović, Lucija Maskaljević, Josipa Leovac i Magdalena Nedić. Njihovi, a i drugi nagrađeni video materijali su dostupni na najpoznatijoj platformi za učenje STEM.BA na sljedećem linku https://www.stem.ba/fizika/video-lekcije/itemlist/category/110-30-najboljih-videa

Pozivamo Vas da pregledate i koristite video priloge mladih učenica i time sudjelujete u promociji mladih djevojaka u STEM oblasti (STEM je skraćenica koja obuhvata oblasti prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike). Projekt “Djevojke objašnjavaju fiziku” implementira Centar za održivi razvoj iz Brčkog, a podržalo ga je Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više