spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiBožićna čarolija Dubravke Stojanović u Orašju

Božićna čarolija Dubravke Stojanović u Orašju

Da umirovljenički dani mogu biti itekako kreativni, izazovni i dinamični potvrđuje naša sugrađanka Dubravka Stojanović iz Orašja, koja već više od dva desetljeća stvara svoja kreativna umjetnička djela. Kroz proteklih 20 godina Dubravka je godišnje priređivala po nekoliko zanimljivih izložbi za svoje sugrađane, na različite teme i povode, i do sada nije izgubila ni inspiraciju, ni volju, a ni maštu. Čak dapače, uvijek nadograđuje svoje ideje i svaki puta obogaćuje svoje umjetničke instalacije. To je učinila i s aktualnom izložbom za Božićne i Novogodišnje blagdane, koja je postavljena na uobičajenoj lokaciji ispred njene obiteljske kuće, na ulazu u Orašje. Svoju božićnu čarolija Dubravka je podijelila u tri djela, a uz neke ranije izložene predmete i eksponate, pripremila je i nove, čime daje novu dimenziju svojoj izložbi. Svi su eksponati izrađeni ručno od papira, kartona i plastičnih  boca različitih veličina te recikliranog materijala.

Iz ove božićne priče autorica je izdvojila Betlehem, koji je napravila u većem formatu nego ranijih godina, što je i najveći eksponat izložbe. Autorica je ovaj dio izložbe pripremala tri godine, prošle je izložila samo jedan, a ove godine je upotpunila crkvom i još nekim detaljima. Za njegovu realizaciju na posudbu je dobila drvenu kućicu od Gradske uprave Orašja, jer su izložene stvari rađene od papira, pa su osjetljive na vremenske uvjete. „Betlehem se sastoji od crkvice, štalice i dvije popratne kuće, sve uokvireno u jednu ulicu. Svaki izložbeni predmet je drugačije urađen i nešto je posebno“, s ponosom autorica prezentira svoj rad. Zahvalila  je Gradskoj upravi Orašja na ustupljenoj blagdanskoj kućici, dok je kompletnu izložbu uradila u vlastitom financijskom aranžmanu. Iako umirovljenica, Dubravka ne žali izdvojiti novaca za svoje kreacije, jer je to duhovno ispunjava i stvara osjećaj zadovoljstva, posebno kad dobije lijepe komentare od posjetitelja.

Sastavni dio Božića su i adventski vijenci i božićno drvce, koje je Dubravka inkorporirala u jednu cjelinu. Novinski papir, kartone, plastične boce ova kreativna umjetnica na poseban način osjeća pod prstima, poigrava se s njima i udahne im novi oblik i novi  život. Tako je na ovoj izložbi uradila djevojčicu od novinskog papira i plastičnih boca i obukla je u reciklirane stvari. Iako je zimski period, Dubravka prkosi niskim temperaturama i uz pomoć provjerene ekipe koja joj pruža najveću potporu i pomoć uvijek postavi novu instalaciju. „Imam planova uvijek za više, ali ne mogu to ostvariti. Ove godine bilo je i kiše i nevremena, pa se malo kasnilo s izlaganjem, ali sam u konačnici uspjela postaviti izložbu uz pomoć supruga Ilije i susjede Mande“, s osmjehom dodaje Dubravka. Ne skriva ni umor, ali ipak ne odustaje jer kaže, svaki puta se javlja još veća volja i želja da nešto napravi. Ponovno zaposli svoju maštu i svoju ekipu s kojom dugogodišnje surađuje, realizira svoje ideje u unikatne proizvode i uvijek obraduje svoje sugrađane, posebno djecu. Oni i najviše dolaze pogledati što im predstavlja ova umjetnica, u pratnji svojih roditelja i baka, oduševljeni rado fotografiraju, pa su i Dubravki oni najveći motiv da ne odustaje.

Ova vrijedna umirovljenica, aktivna je i u Aktivu žena Udruge umirovljenika/penzionera Orašje, gdje je s kolegicama pripremila blagdanski dekor ureda i prostorija udruge gdje se rado i redovito okupljaju. Naglasila je i kako su za nadolazeće blagdane, uručili prigodne pakete za svoje umirovljenike koji slave Božić, te svim građanima čestitala Božićne blagdane i zaželjela sretnu i uspješnu Novu godinu.  

Građani koji nisu u mogućnosti uživo pogledati Dubravkin kreativni rad i njene izložbe, mogu to učiniti putem njene FB stranice, gdje je također aktivna!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više