spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSkupština ŽP usvojila Proračun za 2024.godinu u iznosu od blizu 67 milijuna...

Skupština ŽP usvojila Proračun za 2024.godinu u iznosu od blizu 67 milijuna KM

Županija Posavska u iduću godinu ulazi sa Proračunom u iznosu 66.980.000 KM, kojeg su zastupnici u Skupštini ŽP na današnjoj 10. sjednici usvojili sa 14 glasova ZA i 4 suzdržana. To je prvi puta od ustroja ŽP da je Proračun za iduću godinu usvojen prije božićnih blagdana i najveći je do sada. Najvažniji financijski dokument za 2024. godinu, veći je za 1.548.000 KM ili 2,37 posto u odnosu na ovogodišnji Proračun, kojeg je pojasnio ministar financija u Vladi ŽP Mijo Stanić. Stanić je naglasio kako se njegov najveći dio odnosi na plaće uposlenika (oko 50 posto). Ministar Stanić je u svojem izlaganju istaknuo da se u kapitalnim grantovima koji iznose blizu 16 milijuna maraka, prvi puta uvodi novi Grant nižim razinama vlasti u iznosu pola milijuna KM. Sredstva će biti usmjerena za ublažavanje posljedica prirodne nesreće – olujnog nevremena, koje je 19.7. ove godine zadesilo ŽP. Zastupnici su potom podržali i Prijedlog zakona o njegovom izvršavanju. Do kraja sjednice  zastupnici su jednoglasno prihvatili Prijedloge odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja,  Zavoda za javno zdravstvo ŽP,  te Službe za upošljavanje ŽP, sve za 2024. godinu. Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP doživio je i drugi Rebalans u ovoj godini zbog ostvarivanja većih prihoda i iznosi 21 milijun KM, što je gotovo trećina Proračuna ŽP  za iduću godinu. Dodajmo ovome kako financijski plan Zavoda za javno zdravstvo ŽP iznosi 650.000 KM, a za Službe za upošljavanje ŽP 2.262.000 KM.

Evo što je u izjavi za medije kazao nakon sjednice, predsjednik Skupštine Blaž Župarić:

„Na današnjoj 10. sjednici Skupštine ŽP razmatrali smo financijske planove Vlade i ustanova čiji je osnivač Skupština.  Donesen je Proračun ŽP za 2024.godinu, koji je nominalno veći u odnosu na prethodni za milijun i pol KM. Proračun je realan, ostvariv, dobro pripremljen, prepoznao je sve proračunske korisnike i vjerujem da će svi oni imati koristi. Ono što je važno jeste da očekujemo da će Proračun biti i realiziran, a nadamo se da će određenim i izmjenama i dopunama biti i povećan. Proračun je donesen većinom glasova, oporba uvijek glasa protiv, iako na neki način podržavaju njegovo brižno donošenje od strane Vlade ŽP. Pored toga, usvojene su izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za ovu godinu, te Financijski plan za iduću. Važno je da su i kod ovoga Zavoda prepoznati korisnici usluga-pacijenti, preko zdravstvenih ustanova proširena je odn.po prvi puta  izjednačena esencijalna lista lijekova s Federalnom i vjerujem da će se ići i dalje u razradu. Dio koji se odnosi na banjska liječenja i na ortopedska pomagala također je podignut na višu razinu, a osiguranici ovoga zavoda moći će nastaviti koristiti zdravstvenu zaštitu kako na području ŽP tako i u drugim zdravstvenim ustanovama u F BiH i u Republici Hrvatskoj. Skupština je usvojila i financijski plan Zavoda za javno zdravstvo ŽP za 2024. godinu i Službe za upošljavanje ŽP. Znakovito je da je proračun po prvi puta donesen prije blagdana od konstituiranja Županije, što je jedan veliki iskorak u odnosu na dosadašnji način rada i nadam se da će nakon usvajanja ovih financijskih planova, vrlo brzo doći i do donošenja programa rada za iduću godinu. Od strane Skupštine nastojat ćemo da se programi za narednu godinu donose do konca fiskalne godine“, ustvrdio je predsjednik Župarić.  

Nakon posljednje ovogodišnje sjednice Skupštine ŽP, predsjednik Župarić nije skrivao svoje zadovoljstvo urađenim.       

„Skupština je svoj posao završila i odradila na korektan način i svoj rad podigla na višu razinu. Zastupnici su postali aktivniji i na neki način provode ono što njihovi birači od njih i očekuju. Očekujem da će naredna godina biti i bolja, uvijek može bolje i više što ovisi od niza okolnosti, a Vlada je uradila svoj posao onako kako je Skupština planirala i očekivano te očekujem  da će u narednoj godini nastaviti u ovom kapacitetu i još pojačano“, zaključio je predsjednik Župarić. U povodu nadolazećih blagdana, vjernicima u ŽP koji slave Božić čestitao je ovaj blagdan, a svim građanima ŽP  zaželio puno zdravlja, uspjeha i sreće u nadolazećoj 2024.godini. 

Proračun ŽP za 2023.hgodinu prokomentirao je predsjednik Vlade Đuro Topić:

„Proračun ŽP za iduću  godinu najveći je do sada u ŽP što je rezultat povećanja svih prihoda proračuna, prvenstveno poreznih i njime smo stvorili  pretpostavke da svi proračunski korisnici iduće godine funkcioniraju  normalno i stabilno, prvenstveno svi uposlenici u ustanovama koje financira Županija Posavska. Locirali smo i sve naše demografske mjere, od dječjeg doplatka, porodiljnih naknada, pomoći kod nabavke udžbenika i prijevoza učenika, stipendiranje studenata, mjere pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Za sve te mjere je osigurano dovoljno novaca  i očekujem  da ćemo iduće godine stvoriti pretpostavke da i dalje jačaju. Uz to, ove je godine uvedena i prehrana učenika u osnovnim školama i mjera produženog boravka djece u osnovnim školama. Dodatnim ulaganjem, stanje i opremanje svih škola na našem području bi trebalo osigurati za svu djecu uvjete u školama približno slične kakve imamo na zapadu. U razvojnom dijelu proračuna koji se odnosi na gospodarstvo i poljoprivredu, osigurali smo dovoljno sredstava na što nas obvezuju i zakoni koje imamo, iz koje je moguće kreativnim programima razviti dodatne mjere potpore gospodarstvenicima da investiraju i upošljavaju nove djelatnike na području ŽP. U dijelu proračuna koji se odnosi na branitelje osigurana su sredstva za isplatu povećane egzistencijalne naknade za otprilike 450 neuposlenih branitelja u ŽP i sve ostale mjere koje su određene Zakonom o dodatnim pravima branitelja u ŽP. U kapitalnom dijelu proračuna osim dodatnog ulaganja u lokalne i regionalne ceste koje će biti na razini ove godine,  osigurana su i sredstva za početak izgradnje Vatrogasnog doma profesionalne vatrogasne postrojbe, te nabavku vozila za vatrogasce i policijske službenike, sve one koji brinu za sigurnost ovoga područja, kao i sredstva za početak izgradnje objekta Županije Posavske u Odžaku. I dalje jačamo poziciju obitelji s djecom, jer znamo da je demografija problem i želimo da tim obiteljima, kroz izravne potpore – dječji doplatak, kao i kroz neizravne potpore, olakšamo trošak školovanja i odgoja djece i da oni budu što više na teret županije. Sukladno Zakonu o razvoju i poticaju gospodarstva ŽP u obvezi smo izdvajati i 3 posto proračunskih prihoda za potpore u gospodarstvu i oni su ovim proračunom osigurani u iznosu od 2 300 000 KM. To je značajna potpora da osiguramo kvalitetna radna mjesta u gospodarstvu i konkurentnost  naših gospodarstvenika, kako unutar BiH tako i izvoznika izvan BiH“, zaključio je predsjednik Topić.     

spot_img

najnoviji članci

istražiti više