spot_img
26.8 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiBlagdan Svih svetih u Posavini, u znaku molitve, posjeta grobljima i prisjećanja...

Blagdan Svih svetih u Posavini, u znaku molitve, posjeta grobljima i prisjećanja na bliske i drage osobe

Tisućama posavljaka koji žive u Bosanskoj Posavini, kao i onih koji rade u inozemstvu, a došli su u svoj rodni kraj kako bi sa svojim obiteljima i prijateljima proslavili blagdane Svi sveti i Dušni dan, zajednička mjesta okupljanja, od ranog jutra su bila posljednja počivališta njihovih najmilijih.  Prisjećajući se svojih bliskih i dragih osoba koje više nisu s njima, na njihovim su grobovima upalili svijeće, ostavili buket cvijeća, pomolili se, ali i susreli brojne drage osobe.

Središnje sveto misno slavlje u oraškom dijelu Posavine, na groblju Karaula u D.Mahali, pred oko 10.000 vjernika, predvodio je fra Ivica Martinović u suslavlju sa desetak svećenika župe UBDM u Tolisi. Fra Ivica je okupljenima uputio puno poticajnih riječi, te uz ostalo poručio. -Nismo došli danas da oplakujemo svoje pokojne, nego da slavimo Boga koji je stvorio njih i sve svece. Koliki su u ovom groblju sveti, a da ne znamo. Nikada nisu bili, niti će biti proglašeni svetim, a živjeli su svoju vjeru u svetosti i nama je prenijeli, naglasio je fra Ivica u svojoj nadahnutoj propovijedi.  

Prije početka svečane svete mise, brojna gradska i županijska izaslanstva, predstavnici MZ D.Mahala, te izaslanstvo MUP-a ŽP, MO i OS BiH, položila su vijence i upali svijeće kod središnjeg Spomen križa, za poginule i umrle branitelje, a opijelo je molio fra Marko Oršolić Keja. Prije toga, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, položilo je vijence kod središnjeg Spomen obilježja u Gradskom parku u Orašju, a tijekom dana i u Domaljevcu, te Odžaku za sve poginule, umrle i nestale branitelje HVO-a i civilne žrtve Domovinskog rata.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više