spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti27. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" od 27.08. do 04.09.2022.g. u Orašju

27. Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” od 27.08. do 04.09.2022.g. u Orašju

Orašje i Županija Posavska pripremaju se za najveći kulturni događaj na našem području – 27. Dane hrvatskog filma „Ivo Gregurević“. Filmski festival poznat i kao „Mala Pula“ u gradu na Savi počet će u subotu 27. kolovoza i trajati do nedjelje 4. rujna, a i ove godine donijet će nova filmska ostvarenja hrvatske kinematografije i bh gostujući film. Posebnost ovogodišnjem festivalu dat će i novi ambijent u kojem će se održati i svečanost otvorenja, ali i sve filmske projekcije – u prirodnom okruženju, na otvorenom uz rijeku Savu.   

U sjećanje na idejnog začetnika i utemeljitelja ovoga festivala Ivu Gregurevića, prije službenog početka festivala bit će položeno cvijeće i upaljene svijeće na njegovo posljednje počivalište, a potom će uslijediti i promocija monografije „Ivo Gregurević“ koju je priredio Vedran Mlikota. Monografija je posvećena Ivinoj glumačkoj karijeri i svoje prvo predstavljanje imat će upravo na ovom festivalu, u subotu 27. o.mj. u Orašju, u kulturnom centru „Ivo Gregurević“ u 17,30 sati.

Nakon promocije, glumci i gosti preselit će se na ranč na Savi u Donjoj Mahali, gdje će biti svečana akademija od 20,00 sati, potom svečana večera i koncert, a prva filmska projekcija će biti u nedjelju 28. kolovoza, također na ranču od 20,00 sati.

Iljo Benković, predsjednik Udruge filmski festival „Ivo Gregurević“ i predsjednik Organizacijskog odbora  kazao je kako će ovogodišnji festival biti otvoren jednim od starih filmova Ive Gregurevića, „Ne dao Bog većeg zla“ Snježane Tribuson, u kojoj Ivo igra izvanrednu glavnu ulogu, a gledateljima će biti prikazano i još sedam filmova koje je selektor izabrao na Pula film festivalu, uglavnom hrvatske produkcije i poneka koprodukcija. Svake godine praksa je na festivalu imati i gostujući film bh produkcije, a ove će to biti Jasmina Durakovića „Praznik praznine“.

„Filmovi su kvalitetni i nadam se da će publika u prirodnom, novom ambijentu uživati u ovogodišnjem repertoaru i neposredno prije filma i poslije na mini film festival party. Ovakav koncept organizacije je posljedica nužnog zla, jer kino dvorana nije u funkciji što se tiče tehničkih potreba. Dobili smo obećanje gradonačelnika da će do idućeg festivala biti uređena kompletna unutrašnjost dvorane i osigurane sve tehničke stvari za filmski festival i kazališne predstave. Riječ je o multifunkcionalnom projektu koji će zadovoljavati potrebe kulturnih događanja u našem gradu“, ustvrdio je Benković.

Pozvao je sve građane, bez obzira na afinitete, da dođu na ranč i nekoliko sati ranije prije početka filma, da uživaju u prirodi i rijeci Savi, a mogu se i počastiti besplatnim slasticama, delicijama i pićem, jer to festival ove godine želi priuštiti našim gledateljima. „Nadam se da će i mediji odigrati ulogu u tome da što više ljudi dođe, jer to upravo radimo za njih, festival nema smisla ako nema publike. Dođite, ima mjesta za sve“, poručio je Benković.

27. Dane hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ otvorit će Borjana Krišto, a održat će se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade Republike Hrvatske. Ove godine glavnu nagradu za doprinos u stvaranju hrvatskog filma – statuu Ive Gregurevića izlivenu u aluminiju, rad akademskog kipara Ante Jurkića, dobit će glumac Slaven Knezović i redatelj Zrinko Ogresta.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više