spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti11. zavjetno hodočašće sa Gospinim kipom kroz sela župe Tolisa, okupilo rekordan...

11. zavjetno hodočašće sa Gospinim kipom kroz sela župe Tolisa, okupilo rekordan broj vjernika

U povodu blagdana Velike Gospe, patrona župe UBDM u Tolisi, sinoć je održano 11. Hodočašće sa Gospinim kipom kroz sela župe Tolisa. Sudjelovalo je više od dvije tisuće vjernika koji su pješačili 20-tak km, uz molitve i pjesme upućene Gospi. Zavjetno hodočašće je započelo uz zvuke crkvenih zvona i pjesmu „Faljen Isus Marijo“,  a prije polaska voditelj hodočašća fra Zvonko Benković je pozdravio okupljene vjernike i udijelio im hodočasnički blagoslov. Potaknuo ih je da promisle zbog čega su došli u crkvu, te naglasio kako je zagovorna molitva uvijek dobra i daje snagu svima koji su u potrebi, osobito kada svoje molbe upućujemo Blaženoj Djevici Mariji.

Gvardijan fra Mario Jurić ističe kako je hodočašće u toliškoj župi zaživjelo u punom smislu, jer vjernici iz svih sela i svih profila, pogotovo ovi iz dijaspore, unaprijed planiraju svoje godišnje odmore kako bi sudjelovali na hodočašću. –„Gospa nas svakodnevno dočekuje na ulaznim crkvenim vratima, kao najveća zagovornica kod nebeskog Oca, stoga je poruka našeg hodočašća da Gospa ovaj put ide među vjernike i da je dio cijele župe. Simbolika hodočašća je da obiđemo sva naša sela i da Gospa preko hodočasnika uđe u svaki naš dom, svaku obitelj i da molitvom donese radost života“, istaknuo je fra Mario.

Hodočasnici su pješačili od samostanske crkve, preko Matića, Kostrča,  Ugljare, Donje Mahale i Tolise, a cijelim putem pjevali marijanske pjesme i molili krunicu.  Ove godine barjak s likom Gospe nosilo je desetak redovnika i svećenika među kojima je bio i stari ujak, 74-godišnji svećenik iz Fojnice.  Gospin kip iz 1827. godine, okićen i učvršćen na kolicima, „tiskale“ su redovnice i časne sestre iz toliške i susjednih župa.  Pokraj kapelica u svih pet sela domaćini su dočekali Gospu, pripremili osvježenje za hodočasnike, a cijelim putem kojim su prolazili razlijegala se molitva i pjesma upućena Gospi.  da im bude blizu i usliši njihove molitve i nakane.

U koloni su pješačile kompletne obitelji, mladi i stari, zdravi i bolesni i složno naglašavaju da uz molitvu i pjesmu ništa nije naporno. Istaknuli da ovakva hodočašća šalju jaku i snažnu poruku, ne samo vjerničkom puku u toliškoj župi, nego mnogo šire. Hodočašće je završilo povratkom vjernika pred crkvu na Raščici, gdje je pod sjajem zvijezda u tihoj noći, fra Zvonko Benković predvodio misu polnoćku. Ovim hodočašćem župljani župe Tolisa pripremaju se za veliku proslavu svoga patrona „Uznesenja Blažene Djevice Marije” i pokazuju kako je Gospa uistinu spas, bedem i zaštita ovoga kraja.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više