spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiŽene Orašja zasladile svoje sugrađane na Trećoj Ćetenijadi

Žene Orašja zasladile svoje sugrađane na Trećoj Ćetenijadi

Uspješni nastupi i natjecanja na Ćetenijadama u Tarevcima, na kojima su u nekoliko navrata osvajali i prvo i drugo i treće mjesto, potaknuli su članice Udruženja „Žene Orašja“ da stari običaj pripreme ćetenije ožive i u svom gradu,  i evo već treća Ćetenijada je uspješno završena. Niske temperature išle su na ruku organizatoricama ovoga slatkog događaja, što je jedan od glavnih faktora za pripremu ove poslastice.

Rizama Tukulj, predsjednica udruženja kaže kako je cilj izvući građane iz toplih domova na druženje, da vide kako se priprema ćetenija, jer mnogi ne znaju sam postupak pravljenja ovoga slatkiša. To je, naglašava predsjednica Tukulj, posebno bilo popularno ’60-tih i ’70-tih godina prošloga stoljeća, kada se ćetenija pravila skoro u svim kućama gdje su bile mlade djevojke, a potom je taj običaj prestao neposredno prije posljednjega rata da bi na sreću, zahvaljujući čuvarima tradicije, ponovno zaživio. Među njima su svakako i žene Orašja, koje ne samo da žele oživjeti ovu tradiciju, nego je i prenijeti na mlađe generacije.    

„Ćetenija ima dvije posebnosti, ona se mora praviti zimi, znači kad su vrlo niske temperature da bi se ova agda i šećer stvrdnuli, a onda posebno je to što se mora praviti u društvu, ćetenija traži društvo. Ćetenijada je veliki društveni događaj odn. manifestacija i vrlo smo sretne što to organiziramo i nadamo se da će to biti tradicija. To je događaj vrijedan pažnje“, ustvrdila je Rizama.

Jedna od majstorica koja je pripremala ćeteniju je i Senada Latifović. Svoju vještinu i znanje naslijedila je od pokojnog oca, koji je bio slastičar, učila je i radila skupa s braćom. Danas svoje znanje prenosi na sinove, koji su već nekoliko puta napravili vrlo uspješnu ćeteniju, što je pokazatelj da će ovaj običaj nastaviti njegovati i mlađi naraštaji. Za pripremu ove poznate poslastice, potrebna su svega četiri sastojka – šećer, brašno, voda i limun, i za nekih 30 do 40 minuta slatka delicija je spremna za degustaciju. A kako bi se dobio finalni proizvod, neizostavni sastojci su i ljubav, znanje te vještina majstorica, čije ruke ove jednostavne sastojke pretvaraju u jedinstvenu poslasticu. Senada pojašnjava postupak pripreme:

rbt

Mora brašno biti zlatne boje i da se šećer upeče, on mora biti crvenkast i potom se istrese u tepsiju na hlađenje, onda se podigne na ruke  i napravi se alka, koja  mora pobijeliti da bi bila dobra ćetenija. I svaki puta uspije, s ponosom i osmjehom kaže  ova vrsna majstorica, koja je skupa s kolegicama napravila nekoliko ćetenija, koje su građani u slast pojeli.

Članice udruženja koje nisu bile angažirane oko ćetenije pobrinule su se za tople napitke za sve posjetitelje, kako bi se ugrijali na niskim temperaturama, ali i za slatke zalogaje, koje su pripremile kod kuće. Potpunom ugođaju večeri, uz malo snijega, doprinijela je i sevdalinka uz koju se i zapjevalo i zaigralo.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više