spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZaštita i njega ozimih kultura na području Županije Posavske

Zaštita i njega ozimih kultura na području Županije Posavske

Ozimi usjevi (pšenica, ječam, tritikal i zob), nalaze se u fazi bokorenja, a usjevi sa ranijim rokovima sjetve prelaze u fazu vlatanja. Na parcelama su vidljiva vodoležja uslijed velike količine oborina, na takvim mjestima uočava se žutilo na pšenici, dolazi do zastoja u rastu i razvitku, a na pojedinim dijelovima može doći do potpunog propadanja cijele biljke.

Porastom dnevnih temperatura i povećanja relativne vlažnosti zraka, stvaraju se preduvjeti za oboljenja/infekcije (gljivična oboljenja, pepelnice), stoga je potrebno redovito pratiti stanje na terenu i po potrebi obaviti tretman. Ukoliko je došlo do infekcije obavezno je primijeniti fungicidni tretman s kontaktnim ili sistemičnim fungicidima kurativnog ili eradikativnog djelovanja.  U usjevima su vidljivi ponici uskolisnih i širokolisnih korova, pa je neophodno njihovo suzbijanje u ranim fazama, kako bi se spriječio konkurentski odnos usjeva i korova.

Detaljnim pregledom može se uočiti velika populacija lisnih uši, štete nastaju sisanjem biljnih sokova mladih listova, napadnuto tkivo bijedi, te dolazi do nekroze. Potrebno je primijeniti neki od insekticida sistemičnog djelovanja radi produljenja djelovanja. Uslijed niskih noćnih temperatura, biljka doživljava stres, a kako bi se umanjio stres, poželjna je primjena aminokiselina ili preparata sa naglašenim mikroelementima. Sva zaštitna sredstva koristiti prema preporučenim dozama i u skladu sa uputama, a za sva pitanja, prijedloge i primjedbe savjetodavci ovoga Ministarstva  su dostupni radnim danima u periodu od 08:00-16:00 sati u Orašju i u Odžaku, stoji u obavijesti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  ŽP.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više