spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVolonteri Crvenog križa Orašja realizirali Info dan, u sklopu HEAL projekta  

Volonteri Crvenog križa Orašja realizirali Info dan, u sklopu HEAL projekta  

Mobilni HEAL tim Crvenoga križa Orašja organizirao je danas u Orašju Info dan, u sklopu kojega su građanima besplatno mjerili krvni tlak, šećer u krvi, kolesterol i zasićenost krvi kisikom. Na lokaciji kod zgrade Gradske uprave Orašje, pet sudionika ove kampanje, uz potporu CK F BIH, uz kontrolu zdravstvenog stanja građana, dijelili su i korisne savjete i preporuke, te  reklamne materijale. Uz svoju stručnost i ljubaznost te riječi potpore mladi, obučeni u prepoznatljive crvene uniforme, uvijek animiraju veliki broj građana na sudjelovanje u akciji, kojima obvezno podare i osmjeh zbog čega im se mnogi rado vraćaju kroz njihove  javno-zdravstvene projekte. „Ovo je prvi u nizu info dana u sklopu HEAL projekta odn. projekta zdravog starenja u prekograničnoj oblasti koji CK F BiH provodi u suradnji s Crvenim krstom Vojvodine“, istaknula je Medina Selimić, stručna suradnica za zdravstvo i koordinatorica za mlade CK F BIH. Današnja akcija u Orašju je treća u F BiH, a volonteri kroz ovaj projekt vrše i kućne posjete populaciji treće životne dobi, obavljaju preventivna mjerenja određenih vrijednosti u organizmu, ali također i razgovaraju s njima s ciljem da im olakšaju svakodnevicu i istodobno rade na jačanju njihovog mentalnog zdravlja. „Projekt traje godinu i pol dana, a u narednom periodu volonteri će češće biti na terenu i raditi s ovim korisnicima“, ustvrdila je Selimić. Suradnju CK Orašja i CK F BiH ocijenila je jako dobrom, te naglasila kako volonteri iz Orašja rade odlične stvari i svaki zadatak koji dobiju odrade u najboljem mogućem smislu. „Mi ćemo nastojati pružati dodatnu podršku ovim mladim ljudima kako bi se rad na terenu bolje vidio i imali bolje mogućnosti za svakodnevno djelovanje“, dodala je Selimić.

rbt

Koordinator današnje akcije u ime volontera CK Orašja bio je Ivan Dabić, koji je naglasio kako su većinom građani upoznati sa svojim zdravstvenim stanjem, određeni broj se već liječi, ali je ukazao na činjenicu izbjegavanja liječničkih kontrola. „Takvi pacijenti uzimaju istu terapiju više godina koja s vremenom postaje neefikasna, zbog čega ponovno osjećaju probleme i simptome koje su prije imali. Zato im kroz ovu akciju ukazujemo na važnost redovitih liječničkih pregleda. Također osobe bi se trebale koncentrirati na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost, jer to može pomoći prevenciji bolesti, ali i u liječenju. Osobe s terapijom također trebaju biti tjelesno aktivne i održavati zdravu prehranu, jer bolest nije kraj. Pokušat ćemo ostvariti projekt tako da radimo i kućne posjete određenim korisnicima, ne samo da oni dolaze nama, nego da i mi dolazimo njima i uradimo preventivna mjerenja krvnoga tlaka , šećera i ostalog“, naglasio je Dabić.

Sanjin Filipović, volonter CK Orašja sudjelovao je na edukaciji u Vojvodini u HEAL projektu. „Kroz praksu smo učili kako pristupiti ljudima i razgovarati s njima, kako ih animirati na odlazak liječniku i na brigu o vlastitom zdravlju. Zadovoljni smo odzivom građana, a nakon Orašja istu akciju smo realizirali i u staračkom domu u Donjoj Mahali, s korisnicima toga doma. Rezultati su pokazali da građani imaju određenih poteškoća, ali važno je redovito provjeravati zdravstveno stanje i držati ga pod kontrolom. S ovakvim i sličnim akcijama Crveni križ će nastaviti i u narednom razdoblju najčešće u Orašju, ali ćemo imati i posjete osobama na njihovim  kućnim adresama“, ustvrdio je ovaj mladi volonter.

Volonterska mreža u F BiH je dobro razvijena s 3 000 volontera, ali u Crvenom križu nastoje povećati njihov broj. Kada su u pitanju krizne situacije situacija je puno drugačija, jer se javlja veliki broj dobrovoljaca koji pomažu tamo gdje je i kada potrebno.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više