spot_img
14.1 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVečeri Matice hrvatske Orašje 2023.

Večeri Matice hrvatske Orašje 2023.

Matica hrvatska Orašje protekli je vikend organizirala Večeri Matice hrvatske Orašje 2023, koje su kroz dvije večeri donijele promociju druge knjige fra Martina Nedića u subotu navečer, te susret pjesnika s obje strane Save, u nedjelju 24. rujna.  Središnji dio prve večeri bilo je predstavljanje knjige „Prigodnice i počasnice“ fra Martina Nedića.

Djelo je predstavila prof. Jasna Ivić, koja je najprije kazala nekoliko riječi o prvome Ilircu Bosne fra Martinu Nediću dodavši: „Naša kultura je na velikome dobitku objavom ove knjige kojom su fra Martinove pjesme oživljene i sačuvane za buduće naraštaje.“ Priređivač knjige je prof. Mato Nedić koji se osvrnuo na cjelokupno književno stvaralaštvo fra Martina Nedića.

Fra Martinova izabrana djela su zamišljena u tri knjige, a ove je godine izašla druga knjiga te edicije „Prigodnice i počasnice“. Fra Martin je poštovao stari književni običaj  da se u povodu važnih povijesnih događaja pišu Prigodnice ili da se važne ljude koji su bili cijenjeni u ondašnjem društvu počasti Počasnicama, odnosno pjesmama spjevanim njima u čast. Tako se u ovoj knjizi nalazi njegovih 7 tekstova, a najvažniji dio je poetska biografija Život fra Marijana Šunjića, koju je fra Martin spjevao u devet pjevanja, a posvetio ju je tadašnjem biskupu fra Marijanu Šunjiću, inače svojem učitelju orijentalnih jezika, naglasio je priređivač ovoga izdanja.

 „Objedinjujemo kulturu s obje strane rijeke Save i po drugi puta donosimo ljepotu pisane riječi, koju je prezentiralo 15-ak pjesnika. U ovoj godini plan je organizirati i susret pjesnika iz nekoliko zemalja, u povodu Dana Grada Orašja, koji je do sada održan četiri puta“, kazao je predsjednik MHO Željko Vukić.

Petar Elez, pjesnik iz Vukovara rado dolazi na susrete u Orašje i to je kaže prilika da se pjesnici susretnu, da čuju što jedni drugima a i javnosti imaju poručiti kroz svoje pjesme, da razmijene svoje ideje što je vrlo važno u kontekstu očuvanju hrvatske pisane riječi i kulture. Podsjetimo, Elez je dobitnik druge nagrade fra Martin Nedić na ovogodišnjim Danima Tolise.“ Ovo je kraj utjecajnih i uglednih književnika, koji rađa talente, relativno je malo područje s puno književnih talenata koji književnu scenu s desnu stranu rijeke Save čine vrlo dinamičnom“, ustvrdio je Elez. 

Matica Hhrvatska Orašje na susret pjesnika s obje strane Save privukla je sljedeće pjesnike, koji su se predstavili sa po dvije svoje pjesme: Petar Elez (Vukovar), Mato Damjanović (Strizivojna), Zvonimir Stjepanović i Tomo Mutapdžić (obojica iz Županje), Irena Oršolić i Pejo Pejić (oboje iz Matića), Ljerka Mikić i Joso Živković Soja (oboje iz Kostrča), Stjepan Đurčević Stipa (Oštra Luka), Katarina Marošević i Mato Nedić (oboje iz Tolise) te Nedjeljko Nedić (Ugljara). Glazbom su večer upotpunile sestre Ilišević, dok je večer ranije tu zadaću uspješno odradio zbor Adoro!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više