spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUsvojen Proračun ŽP za 2023. godinu u iznosu 62.138.650 KM

Usvojen Proračun ŽP za 2023. godinu u iznosu 62.138.650 KM

Skupština Županije Posavske je održala II. redovitu sjednicu u novom sazivu, na kojoj je  usvojen Proračun ŽP za 2023. godinu u iznosu 62.138.650 KM, koji je nominalno veći za 5,76% od proračuna  za 2022. godinu.  To je do sada najveći iznos planiranog Proračuna od utemeljenja ŽP i njime su planirani jednaki ukupni iznosi prihoda, primitaka i financiranja, te rashoda i izdataka. Skupština je usvojila i prateći dokument županijskog proračuna, Zakon o izvršavanju Proračuna ŽP za 2023. godinu, a sve je prethodno obrazložio ministar financija Mijo Stanić.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je izrazio zadovoljstvo da je na vrijeme usvojen najvažniji dokument kada je u pitanju funkcioniranje županije u idućoj godini. Istaknuo je prioritetne programe i kazao kako ministarstva mogu započeti sa pripremom programa utroška sredstava. Topić je u prvi plan stavio potpore poljoprivredi, kroz ulaganja u farmerstvo, okrupnjavanje i navodnjavanje zemljišta,  zatim potpore demografskim mjerama u ŽP koje će u idućoj godini biti povećane kroz uvođenje besplatnog obroka za školsku djecu od 1-5 razreda u osnovnim školama.

-“Kako bi imali redovito financiranje uspjeli smo ga uraditi, a zastupnici su ga usvojiti sa 20 glasova za i jednim protiv. Rekao bih da smo bili štedljivi u ovoj godini, jer smo uspjeli prenijeti dio sredstava u financiranje kapitalnih projekata u 2023. godinu. U Proračunu se našlo mjesta za sve naše prioritetne programe. Početkom godine ćemo mjere socijalne zaštite stanovništva povećati za minimalno 10 posto, osigurati sredstva za sva prava braniteljske populacije  i kapitalne projekte u segmentu cesta, opremanje profesionalne vatrogasne postrojbe, te unaprjeđenje rada Muzeja Vrata Bosne, Turističke zajednice ŽP i svega što smo prepoznali kao potrebu da bude značajnije financirano u idućoj godini”, kazao je uz ostalo predsjednik Topić.

Predsjednik Skupštine Blaž Župarić smatra kako je Vlada ŽP u dobroj mjeri položila ispit u ovoj godini, a vjeruje kako će i nova Vlada koja je u formiranju, nastaviti istim putem i još poboljšati stanje svih žitelja županije.  Ova godina relativno dobro prošla, uz sve probleme oko inflatornih kretanja, ali ipak očekujem bolju i svjetliju narednu godinu, bez obzira na sve turbulencije ne samo u okruženju, nego u cijelom svijetu. -“Proračun je realan i ostvariv, u njemu su prepoznati svi grantovi po dubini i širini i svaki građanin će osjetiti njegove efekte.  Proračun je, usudim se kazati, i socijalni i razvojni, ali što je najvažnije, realan i ostvariv. Nominalno je najveći od konstituiranja ŽP, ali vjerujem da će u idućoj godini biti i povećan. Većina grantova je proširena, a posebno su prepoznati tzv životni grantovi, počevši od poljoprivrede i gospodarstva, zatim socijalnih kategorija, demografskih potreba, branitelja, školstva i prosvjete, a uvedena je i nova grantovska pozicija vezano za Muzej franjevačkog Samostana Tolisa sa 100.000 KM”, naglasio je Župarić i dodao, -“Ova je godina relativno dobro prošla uz sve probleme oko inflatornih kretanja, ali ipak očekujem bolju i svjetliju narednu godinu, bez obzira na sve turbulencije ne samo u okruženju, nego u cijelom svijetu”. 

Zastupnici su na jučerašnjoj sjednici Skupštine usvojili Prijedlog odluke o osnivanju Kolegija Skupštine ŽP, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP za 2023. godinu, zatim Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Službe za upošljavanje ŽP za 2023. godinu, Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna ŽP za razdoblje od 01.01.-30.6.2022. godine, Informaciju o dokumentu okvirnog proračuna ŽP za razdoblje 2023-2025. godina, Zaključak o Mišljenu na Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zaključak o Mišljenju na Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u F BiH.

                                                                                                       

spot_img

najnoviji članci

istražiti više