spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUsvojen Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu u ŽP

Usvojen Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu u ŽP

U Domaljevcu je danas zasjedalo najviše zakonodavno tijelo u ŽP- Skupština. Četvrta sjednica započela je uručenjem mandata i polaganjem svečane prisege novoimenovane zastupnice Dragice Krištić iz HDZ-a BiH, budući je Ana Andrić dobila još jedan mandat u Vladi ŽP. Odluku SIP-a BiH pojasnio je zastupnik Ilija Ilić te naglasio kako je naredni na listi HDZ-a BiH bio Darko Kasap, ali je odbio mandat, pa je na tu poziciju imenovana sljedeća kandidatkinja s liste, a to je Dragica Krištić.

Zastupnik HRS-a Drago Zečević zatražio je povlačenje s dnevnoga reda Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu u ŽP, što je sa 16 glasova protiv odbijeno, a 3 su bila suzdržana i jedan ZA. .

Na današnju sjednicu su pristigli i članovi Udruge Žito Odžak, dok ih se 30-ak okupilo s transparentima ispred zgrade županijske Skupštine, na kojima je pisalo Ne damo našu Djedovinu, Ne oduzimajte Odžaku pravo na zemlju  te Prosvjedom do pravde. Tijekom radnog dijela zastupnici su jednoglasno prihvatili Program rada Skupštine ŽP za ovu godinu, kojega je prezentirao predsjednik Blaž Župarić, pri čemu je naglasio kako će biti razmatran 21 zakon, od toga čak 11 potpuno novih.

Usvojeno je i izvješće o radu Vlade ŽP za prošlu godinu i program rada ovoga izvršnog tijela u tekućoj godini. Predsjednik Vlade Đuro Topić, podsjetio je na interventne mjere Vlade prema infrastrukturnim projektima u tri lokalne zajednice, zatim pomoć braniteljskoj populaciji, MUP-u ŽP za opremu i materijalno tehnička sredstva za policijske službenike, te uređenje zgrade u Odžaku. Isplata dječjeg dodatka je produžena za djecu do 18 godina starosti, porodiljne naknade su produžene sa 6 na 12 mjeseci, a povećane su i stipendije. Predsjednik Topić je naglasio kako mjeru rješavanja pitanja prvog stambenog zbrinjavanja koriste 82 obitelji, u prošloj godini je aktiviran rad profesionalne vatrogasne postrojbe i otvoren Muzej vrata Bosne. –„Godina sa svim izazovima doprinijela je dobroj osnovi za još bolji rad Vlade ŽP u ovoj godini“, poručio je Topić.Po pitanju ove točke diskutirali su zastupnici Dragan Guberac, Ilija Ilić, Drago Zečević, Anes Osmanović i Emir Beširević, nakon čega je uslijedila i pauza.

Tijekom pauze je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić dao izjavu novinarima vezanu za današnji prosvjed i Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu u ŽP. – „Nema nikakvog razloga za brigu poljoprivrednika u ŽP, jer se radi tek o donošenju Nacrta Zakona, nakon kojega će uslijediti javna rasprava u roku od 60 dana u Orašju, Domaljevcu i Odžaku, gdje će svi zainteresirani imati mogućnost sudjelovati i davati svoje prijedloge i sugestije. Zakon ne smije biti donesen na štetu bilo kog pojedinca koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i vrijedit će za čitavo područje ŽP. Želimo donijeti jedan cjelovit zakon koji će biti operativan i pružiti mogućnost poljoprivrednicima za bavljenjem ovom proizvodnjom i da se razvijaju na način kako je normalno u razvijenim zemljama EU“, ustvrdio je predsjednik Župarić.

Nakon stanke i prilično žustre rasprave o Nacrtu Zakona o poljoprivrednom zemljištu u ŽP, isti je usvojen sa 16 glasova ZA i 4 protiv. Jednoglasnu potporu zastupnika dobio je i Odluka o osnivanju Kolegija Skupštine ŽP, a riječ je o Mješovitom klubu HDZ 1990- Nezavisni/Neovisni, čiji je predsjednik Franjo Blažanović.  Usvojeno je i Izvješće o radu Neovisnog odbora za izbor i reviziju za 2022. godinu, kojega je podnio predsjednik Ivica Marković. U dokumentu je ukazano na probleme prosjačenja, dostupnosti narkotika, izazivanje požara, ponašanja pješaka u prometu kao i promet vozilima 1. ulicom, naspom, te upravljanje migrantskom krizom. Pomoćnica ministra za financije Blanka Ćošković podnijela je izvješće o izvršenju Proračuna ŽP za 2022. godinu, pri čemu je naglasila ostvarenje suficita u iznosu većem od 700 000 KM, koje su zastupnici i podržali. Na koncu su prezentirani izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna ŽP za 2022. godinu, koje je i prihvaćeno te Informacija o radu Općinskog suda u Orašju za 2022. godinu, koja je primljena k znanju. Time je 4. sjednica Skupštine ŽP, nakon gotovo petosatnog zasjedanja, okončala svoj rad.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više