spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUskrs proslavljen u istinskom blagdanskom ozračju i u duhu tradicije

Uskrs proslavljen u istinskom blagdanskom ozračju i u duhu tradicije

Iza nas su Uskrsni blagdani koji su, nakon 40 dana korizme, proslavljeni u istinskom blagdanskom ozračju i u duhu tradicije. Crkve na našem području, tijekom svih obreda i svečanih misnih slavlja, bile su ispunjene vjernicima, od kojih je veliki broj pristigao iz inozemstva proslaviti ovaj blagdan na kućnom ognjištu. U crkvi Uznesenja blažene djevice Marije na Raščici i ove je godine, na drugi dan Uskrsa, obavljen tradicionalni blagoslov djece i narodnih nošnji, a nakon svete mise djeca su imala priliku tražiti jaja i slatkiše po dvorištu, gdje je upriličen i natjecateljski program u izboru najljepše pisanice.

I za ovaj Uskrs, Perica Džoić iz D. Mahale potrudio se i spremio istinsko umjetničko djelo. –„Koristio sam pačje jaje u kojem sam radio s koncem, proturivao u obliku spirale i na koncu jaje simbolizira križ. Za ovaj rad mi je trebalo oko 20 sati“, otkrio nam je Perica.

Natjecanja u tucanju jaja u Posavini, popularne Tucijade, od davnina imaju svoje mjesto u proslavi velikog kršćanskog blagdana Uskrsa. Turniri su ove godine održani u mjesnim zajednicama O.Luka i Tolisa, dok je u Domaljevcu pod pokroviteljstvom općine i udruge mladih „Dom“, organizirano blagdansko druženje uz tucanje jajima. Ovakve manifestacije okupljaju mještane i šire pozitivnu energiju kod svih, a od nagrade je kažu, mnogo važnije sudjelovanje.

Turnir u Oštroj Luci mještani su pokrenuli u ratno vrijeme 1993.godine, kako bi kažu, prkosili granatama i pokazali neprijatelju da nikud neće sa svojih ognjišta. -Iako sve više naroda odlazi na zapad, ovakvi turniri ih okupljaju na jednom mjestu, a drago nam je da su i mlađi prihvatili običaje i uvjeren sam da će ih trajno očuvati. To potvrđuje podatak s ovogodišnjeg natjecanja u kojem je najmlađi sudionik 10-godišnji Mario Šošić stigao čak do finala, kaže  Tunjo Delić jedan od inicijatora turnira u MZ O.Luka.

Turnir prati istinsko druženje i rivalstvo, a jaja moraju biti isključivo kuhana i neobojena. Mjesecima prije Uskrsa traje priprema i selekcije jaja, jer sve je podređeno pažljivom odabiru tvrdih jaja tehnikom “na zub”. Ovogodišnji jubilarni 30. turnir u O.Luci okupio je 32 igrača, a natjecanje su zajednički pomogli posavski gospodarstvenik Đuro Vinković, vlasnik kuglane Cadilac i Vijeće mjesne zajednice O.Luka. Prvu nagradu od 800 KM i pobjednički pokal osvojio je Marinko Topić iz O.Luke, kojem je ovo druga titula pobjednika turnira. U finalu je svladao najmlađeg sudionika Maria Šošića, kojem je pripala utješna nagrada od 140 KM.  

Turnir u Tolisi, 33. po redu, okupio je rekordnih 44 sudionika, uglavnom iz Tolise, a uz novčanu nagradu, sudionici su se borili za pokal kojeg je izradila lokalna tvrtka Klesarstvo Estetika. Ukusno oblikovan pokal od granita, koji simbolizira tvrdoću, težak blizu 5 kg, osmislio je Valentin Mišković i poklonio organizatorima. U finalu je Ivo Mijatović imao tvrđe jaje od Peje Draganovića, dok je treće mjesto pripalo Marijanu Oršoliću. Ulaz u turnir plaćao se 10 KM, a MZ Tolisa je sponzorirala turnir sa 400 KM. Pobjedniku je pripalo 500 KM, drugoplasiranom 250 KM, a nagrada za treće mjesto je bila 100 KM.

U očuvanje tradicije uključila se i župa Tolisa gdje je na uskrsni ponedjeljak obavljen blagoslov narodnih nošnji. Nakon pučke mise uslijedio je program koji su pripremili mladi folkloraši koji se folklorom aktivno bave samo nekoliko tjedana. Održano je i natjecanje za najljepše uređene pisanice i podijeljene su nagrade u nekoliko kategorija. Istovremeno najmlađi su bili aktivni u traženju jaja i slatkiša skrivenih u grmlju u dvorištu crkve UBDM u Tolisi.

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

najnoviji članci

istražiti više