spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU školskim plastenicima u tijeku proizvodnja zimske salate i luka

U školskim plastenicima u tijeku proizvodnja zimske salate i luka

U Srednjoj strukovnoj školi u Orašju godinama se obrazuje mladi poljoprivredni kadar, koji stečeno teorijsko znanje uspješno provodi i kroz praktičnu nastavu. Škola u vlasništvu ima dva plastenika, od kojih je trenutačno jedan u funkciji, gdje poljoprivredni tehničari održavaju svoju redovitu praksu, a ovih dana proizvode mladi luk i zimsku salatu. Profesorica Marija Porobić predaje skupinu stručnih predmeta poljoprivrednim tehničarima i redovito s njima dolazi u plastenik, gdje obavljaju sve potrebne agrotehničke zahvate, od obrade tla, gnojidbe, sadnje, prehrane i na koncu berbe.  U ovoj sezoni zasađeno je 600 sadnica zelene salate i 5-6 kilograma luka, a budući nema uvjeta za proizvodnju rasada, prvenstveno grijanja, škola kupuje presadnice. Tijekom posjeta plasteniku, uz prof. Porobić, zatekli smo i četiri učenika 4. razreda, koji su obavljali prihranu biljaka  i vršili uklanjanje korova. Praksa je svaki tjedan i mnogo im je, kažu učenici,  draža nego sjediti u školskim klupama i niti jedan posao im nje težak. Ujedno, stečeno znanje primjenjuju i kod kuća, jer se mnoge obitelji bave poljoprivredom, tako da je korist dvostruka i to im puno znači.

„Puno stvari sam naučio od svojih da znam kako šta raditi, ali naučiš to puno na stručniji način, neke bolje metode rada i općenito o svemu naučiš nešto dobro. Ovdje smo danas radili prehranu salate s kristalonom, za bolji rast vegetativnog nadzemnog dijela“, kazao je Mato Marković, učenik 4. razreda Poljoprivredne struke u Srednjoj strukovnoj školi Orašje.   

Uz učenike završnog četvrtog razreda, praksu obavljaju povremeno i učenici 2. razreda, a nažalost sve ih je manji broj i u ovoj školi. „Trenutačno u plasteniku radi 12 učenika, podijeljenih u dvije grupe. Imaju dosta sati praktične nastave, nekada ostaju i cijeli dan da obave sve što je potrebno. Učenici su pripremili i drugi plastenik i nadamo se i njega uvesti u funkciju, možda za proizvodnju cvijeća“, kazala je prof. Porobić.  

Škola kroz Dane otvorenih vrata nastoji animirati učenike da se opredijele za poljoprivrednu školu. „Kroz video prezentaciju koju pripremaju profesori i učenici, budući srednjoškolci mogu vidjeti što konkretno radi poljoprivredna struka i čime se bavi. Mogu se uvjeriti da je to zanimljivo, da se puno toga nauči, da ne budu stalno u učionici, mogu izaći vani, imati slobodno vrijeme, malo se opustiti i nešto i naučiti. Vjerujem da je to jedan od načina kako ih potaknuti, ali i preko FB stranice škole, da učenici imaju pristup i buduće generacije vide što se radi“, pojasnila je prof. Porobić.

 

Školski plastenici se nalaze u blizini hladnjače za voće i povrće, a iako je proizvodnja u tijeku ima još stvari koje trebaju riješiti. Vodu za navodnjavanje i kontejner za odlaganje poljoprivrednih alata imaju, a plan je urediti i prilaz lokaciji, kako bi imali bolji pristup plastenicima. Što se berbe salate i luka tiče, bit će spremni za desetak dana.   

spot_img

najnoviji članci

istražiti više